Китай, изглежда, облекчава тежката цензура в родната си социална мрежа Weibo, установи екип от изследователи от Хонконг, Швеция и САЩ, съобщи Mashable.com.

Според техния анализ на над 13,2 милиарда поста в подобната на Twitter микроблогинг платформа от 2009 до 2013 г. Комунистическата партия вече трие доста по-малко "спорни" коментари.

Weibo е най-популярната социална мрежа в страната. Има над 297 млн. активни потребители месечно. Много от техните постове обаче се трият както от автоматични алгоритми, така и от наети цензори. Най-често изчезват коментари, свързани с политическа корупция или политически протести.

Но 5 млн. поста, обвиняващи държавни служители на ниски и високи нива в корупция, не са изтрити. Над 300 000 съобщения, в които се говори за бунтове и други социални конфликти, както и 2,5 млн., които коментират протести и стачки, също са оцелели. Някои от тях са писани преди самите събития, което означава, че Weibo може да се ползва за организация или поне за координиране на протести, смятат специалистите. 

Така много хора започват да мислят, че могат да публикуват свободно каквото желаят, без да си правят труда да правят нови или анонимни профили. Но според анализаторите цензурата на национално ниво позволява постовете за местна корупция, за да следи и контролира местните властимащи.

"Пълно прочистване на чувствителното съдържание може да навреди на способността на режима да получава информация от ниските нива и да адресира социалните проблеми, преди те да се превърнат в заплаха", пише в анализа. "Социалните медии в Китай вероятно ще увеличат силата на централното управление за сметка на местното."