Австрийският президент Александер ван дер Белен посъветва днес лидерите в Европа да спечелят младите за нейната идея, за да побеждават на избори срещу вълната от евроскептицизъм и крайнодесен популизъм.

Седемдесет и три-годишният Ван дер Белен, спечели оспорван балотаж срещу крайнодесния Норберт Хофер миналата година, след като съд нареди повторение на гласуването заради нередности при изпращането на бюлетини по пощата.

"Не съм сигурен, че има обща рецепта да печелиш избори, но кампанията през 2016 г. показа, че можеш да спечелиш срещу крайнодесни популисти", каза Ван дер Белен на съвместна пресконференция с австрийския канцлер Кристиан Керн и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Възможно е. Това трябва да запомнят колегите ми в страните от ЕС, особено в Холандия и във Франция. Това е едното послание. Другото е: Опитайте се да привлечете младите хора на ваша страна. Това беше ново явление в Австрия във втората половина на кампанията".

Ван дер Белен подчерта, че музиката и социалните мрежи са били важни, за да привлече младите избиратели.

Популистката вълна, "Брекзит" и рисковете пред ЕС са били сред основните теми на разговор между тримата лидери днес сутринта, казаха те пред журналисти в централата на Европейската комисия.

Крайнодесни партии и кандидати водят в сондажите преди предстоящите тази година президентски избори във Франция и общи избори в Холандия. Популистките групи бележат подем навсякъде в континента, включително в Германия, където също предстоят парламентарни избори през есента.

"Освен това имате нужда от личност убедена, че Европа, не само общият пазар, но това, което наричам единна Европа, има смисъл и че трябва да си луд, за да вярваш, че старомодният суверенитет от 30-те години на миналия век дава повече сила на твоята страна от това тя да е член на съюза", каза Ван дер Белен. "Не трябва да си особено умен, за да разбереш това".

"Ако искаш да победиш популизма, не повтаряй същите (като неговите) послания", каза Юнкер. "Противопоставете се на възгледите им. Не се опитвайте да ги нюансирате, казвайте обратното! Не повтаряйте популистки лозунги!"

Той изрази изненада, че интервю за "Дойчланд функ" миналата седмица, където обяви, че няма да търси втори петгодишен мандат начело на Комисията след 2109 г., е направило заглавия Европа. Според председателя на Комисията същото му съобщение не е направило никакво впечатление, когато го е направил пред медии в родния си Люксембург месеци по-рано.  

"Истината е,  че преди няколко месеца казах, че нямам намерение да търся втори мандат и всъщност не разкривам никаква тайна", каза 62-годишният Юнкер.

Той е един от ветераните на обединена Европа и на еврото. Освен 19 години министър-председател на Люксембург до 2013 г. Юнкер беше първият председател на финансовите министри на Еврозоната, т. нар. Еврогрупа от 2005 г. до 2013 г. 

Той отрече да се чувства уморен от сегашната си длъжност, която предполага интензивно натоварване.

Юнкер посочи като приоритети на мандата си приемането на обща миграционна политика на ЕС, изграждането на социална Европа, задълбочаването на икономическия и валутния съюз, постигането на осезателни резултати в сферата на сигурността и в изграждането на обща европейска отбрана.

Юнкер добави, че в интерес на ЕС е да не допуска членките му да сключват сепаративни споразумения с Обединеното кралство преди и по време на предстоящите преговори за оттеглянето му от ЕС.

"Ако искаш да си член на клуб, очевидно имаш по-добри условия вътре в него отколкото навън", каза Керн. "Мисля, че нашите британски приятели са наясно с това в този преговорен процес. Това е единственият възможен изход. Всичко друго би било капитулация от страна на Европа... Трябва да бъдем заедно и да поддържаме този принцип докрай".