За пореден път лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията няма да прави коалиция с ГЕРБ след парламентарните избори. Пред БНР Нинова каза още, че евентуална бъдеща коалиция на партията ще се реши след допитване до нейните членове.

Нинова е убедена, че един от начините БСП да покаже, че е готова за промяна, е включването в кандидат-депутатските листи на общественици, журналисти, интелектуалци, които не са били пряко свързани с партията. Според нея тези хора милеят за България и за националния интерес.

Лидерът на БСП повтори тезата си от конгреса на партията, че в България съществува паралелна държава на мафията, на която трябва да се сложи край.

"Това съдържа всичко – борба с корупцията, въвеждане на правила във всички сектори и възмездие за тези, които не спазват правилата. Народът иска истината за прехода и края на тази паралелна държава, която преходът създаде. В парламента това ще стане с нови закони, а в изпълнителната власт с категорично желание и воля, без да се огъваме, да го провеждаме като политика", каза Нинова.

Тя каза, че БСП не се отказала от отмяна на плоския данък, но на този етап това няма как да стане.

"Обсъждахме няколко варианта като един от тях беше необлагаем минимум. Това щеше да струва на държавата 1,2 млрд. лева. и преценихме, че на този етап няма как да се компенсира това. Затова поетапно пристъпихме към високо облагане на хора с високи доходи", обясни Нинова.