Пет партии са сигурни участници в следващия парламент. ГЕРБ задържа първата си позиция, макар и с минимална разлика от около 1%. Още една социологическа агенция - "Тренд", показва, че между ГЕРБ и БСП има паритет, като двете политически сили са с разлики от процент-два в предпочитанията на избирателите. 

Сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата са ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти", ДПС и новата партия на Веселин Марешки „Воля“. Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред своя опонент. От "Тренд" отчитат известен ръст при партията на Марешки в сравнение с предишното изследване, като 6,5% заявяват, че ще гласуват за нея. На границата на 4% е Реформаторският блок, въпреки че оттам "срещат сериозна конкуренция в лицето на „Да, България“ и „Нова република“, които започват да се утвърждават", коментират от "Тренд".

Това сочи първата част от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“.

По време на провеждането на проучването АБВ и „Движение 21“ подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи. Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия „Свобода и достойнство“.

31% от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27% считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

Най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов  (23%), следван от Корнелия Нинова (19%), Красимир Каракачанов (7%) и Веселин Марешки (5%).

От "Тренд" са задали въпрос и доколко съответната партия може да бъде част от управлението на страната. Оказва се, че на така зададен въпрос най-приемливи да са част от властта са "Обединените патриоти" - с 52 на сто. Дори за ГЕРБ процентът е малко по-нисък - 50 на сто. Т. е. коалицията между "Атака", НФСБ и ВМРО в общественото съзнание е еднакво допустимо да участва като партньор и с ГЕРБ, и с БСП. Оформя се и новият кандидат за балансьор в следващия парламент. Само 13 на сто смятат, че е приемливо ДПС да част от управлението. БСП очевидно си връща позиции, като цели 47 на сто казват, че е наред тя да участва във властта.  

 

От "Тренд" са тествали и какви са възможните коалиции според анкетираните. Най-добре приета е коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" или троен вариант - ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" - 18%. Горе-долу толкова приемат и партньорство между БСП и "Обединените патриоти" - 17%. Включването на "Воля" в схемата се струва по-малко вероятно на респондентите. 6 на сто смятат, че най-добре е ГЕРБ и БСП да се съюзят. 

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36% са песимистите. Най-младите са най-големи оптимисти, докато при хората над 60 години се наблюдава практически паритет между оптимистичните и песимистичните нагласи. 61% от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са. Привържениците на двете големи партии изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да упражнят правото си на глас.

Проучването не е прогноза за изборния резултат, а моментна снимка на обществени нагласи, уточняват от "Тренд".

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Източник на финансиране: в. "24 часа"
Размер на извадка: 1002 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 2–9.02.2017 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%