Осъвременяване на всички пенсии е възможно, ако се отделят средства от друго перо в държавния бюджет. Това каза пред бТВ служебният министър на социалната политика Гълъб Донев. Той припомни изчисленията на НОИ, според които ако всички пенсии бъдат актуализирани спрямо средния осигурителен доход за 2015 г., това би струвало на хазната 1,5 млрд. лева годишно.

Донев обясни и кое е другото препятствие в момента да се прави каквото и да било с размера на пенсиите - липсата на действащо Народно събрание. 

"Ръст на пенсиите може да има само при действащ парламент и ако се направят съответните разчети и законови промени", заяви министърът.

По думите му обаче при всички положения ще се наложи „да се отреже отнякъде разход и той да бъде трансфериран към бюджета на общественото осигуряване, така че да бъдат повишени пенсиите“.

Служебният министър обяви още, че проверката във ведомството на обществените поръчки не е констатирала сериозни нарушения в рамките на кабинета "Борисов - 2". Проверки на състоянието във всички министерства разпореди премиерът Огнян Герджиков още при назначаването си на поста от президента Румен Радев. 

Гълъб Донев обеща още, че нито един родител на дете с увреждане няма да връща пари на общините. Поводът са сигналите от родители на деца с увреждания, че местни власти ги принуждават да връщат средства, получени по европейска програма.