Централноевропейският университет в Будапеща може би е следващата мишена на правителството на Виктор Орбан като част от по-голямата война, която властта води с гражданското общество. Университетът, чийто основател и главен спонсор е Джордж Сорос, явно дразни някакви по-патриотични части от унгарското общество. Висши членове на ФИДЕС в правителството открито са изразявали желанието си да изметат от страната някои неправителствени организации, особено тези, които са финансирани от милиардера Сорос, като твърдят, че те са заплаха за сигурността, демокрацията и суверенитета на Унгария. 

Глас на тези тенденции беше даден наскоро в близкия до властта бизнес седмичник Figyelo. В обширна статия "Може ли училището на Сорос да остане" там се предлага правителството в Будапеща да преприеме конкретни мерки, за да се отърве от университета, разказва The Budapest Beacon, издание на Real Reporting Foundation.

През декември авторитентното издание Figyelo стана собственост на Мария Шмит, близка до властта историчка, директор на музея "Къща на терора". Когато пое вестника през декември м. г., тя обеща, че по никакъв начин няма да се меси в редакционната политика, но само месец по-късно изданието тръгна на атака срещу т.нар. университет на Сорос.

В статията пише как през лятото на миналата година унгарският премиер Виктор Орбан се е срещал със Сорос и тогава му е обещал, че няма да се намесва във функционирането на CEU. "Въпреки това, като се имат предвид големите промени на световната политическа сцена, сега правителството може да е склонно да рискува да предприеме подобна атака срещу университета, на каквато нямаше да тръгне преди избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ (Сорос е отявлен противник на Тръмп - б.р.)", спекулира Figyelo. 
Според изданието член на кабинета споделил в тесни кръгове, че университетът може да е главната следваща цел на правителството през 2017 г. Въпреки че не е ясно доколко цитираната личност говори само от свое име, има все повече знаци, че правителството на Орбан иска висшето училище да напусне страната.

Централноевропейският университет, който е основан през 1991 г., се смята за проводник на либерални, често леволиберални идеи, които са в пълно противоречие с новия курс на патриотизъм и консерватизъм, който налага официална Будапеща. На среди сред управляващите не допадат програми като джендър курса или определяния от някои като "марксистки" департамент по социология. Ето какво пише и Figyelo: "Културната линия на политика на идентичността е несъвместима с унгарския нелиберализъм. И въпреки че на пръв поглед изглежда по-скоро неприятно, отколкото опасно, разпространението на джендър революцията се приема от консервативните партии по света с огромно притеснение." 

Същевременно Будапеща ще домакинства ултраконсервативен Световен конгрес на семействата през май, като Орбан е сред основните патрони на събитието. На конгреса ще се клеймят хомосексуализма, абортите и ще се говори за "класическото семейство".

Освен това повечето от членовете на академичния състав на университета са сериозни и публични критици на Орбан и на ФИДЕС, някои са предишни опозиционни политици. Толкова голям център на критики срещу властта не може да бъде толериран във времена, в които властта води открита война срещу "Трансперънси интърнешънъл", Хелзинкския комитет и други важни неправителствени организации.

Това не е първият опит да бъде неутрализиран университетът. Правителството на ФИДЕС вече опита да отнеме акредитацията му, когато беше приет нов образователен закон. След вълна от подкрепа за университета властта се отказа от идеята, но според някои източници университетските власти са започнали да оглеждат имоти в Бон, Германия като вариант за преместване.

Според някои кръгове във ФИДЕС било по-добре не да се атакува пряко университетът, а да се създаде "анти-CEU" в Будапеща.

Статията беше пълна и с различни твърдения, свързани с броя на студентите, на преподавателите унгарци  и т.н. - като се внушава, че университетът прокарва неунгарски тенденции.

Статията във Figyelo предизвика и официален отговор на ректора на университета Майкъл Игнатиеф (междупрочем праправнук на свързания с българската история граф Игнатиев). Той сочи ползите от съществуването на университета, както и прекрасните отношения, които има с академичните среди в Унгария и в чужбина. Накрая пише, че висшето училище се гордее с Джордж Сорос, но е напълно освободено от натиск отвън.

Игнатиеф дава и точни данни за процентното представителство на унгарците явно за да се защити от патоса, че са проводник на "чуждо влияние". Той обяснява, че унгарските студенти са 20 на сто и са най-голямата национална група, 40 на сто от академичния състав са унгарци, общо 700 унгарци работят в университета и т. н.


"Ние не сме НПО. Не сме политическа платформа. Ние сме университет, гордеем се с нашата преподавателска и изследователска дейност. Нашите 14 хил. възпитаници са в бизнеса, правителствата, международните организации и академичните среди в цял свят", пише още той.

Историята обаче не проключва дотук. След писмото на ректора има отговор от Мария Шмит, озаглавен "Отворено общество и либерална революция". Там тя говори за фондации, финансирани от Сорос като "военни предни постове на Държавния департамент на САЩ", а Игнатиеф е "канадски либерал", чието "поле на действие сега е в Унгария". Тя го определя като "страстен либерал" и това би трябвало да е огромна обида.

Според нея Сорос е въплъщението на всичко, което предизвиква отвращение. "Днес Сорос означава либерално, а либерално означава всичко, което е непатриотично, арогантно, неприемливо, отвратително", пише тя.

Атаката в Figyalo обаче не остава единична. По-любопитното е, че други издания също подемат вълната на писането срещу Централноевропейския университет.  В Magyar Idok се появиха поредица от статии за сливане на факултети с единствената цел да съкратят 17 преподаватели унгарци. Всички те били изключително популярни сред студентите си. Една от статиите е с многозначителното заглавие "Готвят нещо във вещерствата кухня на Сорос".

Атака има, въпросът е докъде иска да стигне правителството на Орбан.