Общините да изградят мониторингова система за следене на чистота на въздуха, която да се свърже с националната, а данните от автоматичните измервателни станции, където има такива, да са свързани с интернет страниците на общините и информацията да се появява в реално време. Това е поискала от представителите на Националното сдружение на общините служебната министърка на околната среда и водите Ирина Колева, съобщиха от ведомството. Настояването е отправено по време на среща между организацията на местните власти и министърката днес. 

От своя страна кметовете са поискали от екоминистерството да въведе стандарти за въглищата за горене в бита и работеща данъчна политика по вноса на стари автомобили. Според градоначалниците това ще намали драстично праховите частици и изгорели газове в градската атмосфера. 

Според министър Костова  не е изключено да възникнат проблеми при изпълнението на стратегии за управление и развитие на водния сектор и на хидромелиоративното и хидротехническо строителство. Причината е липсата на кадри.