„Топлофикация“ работи активно, за да предложи механизъм за компенсация на абонатите, които останаха дълго време без парно и топла вода в няколко столични района.

Това заяви днес пред Нова тв софийската кметица Йорданка Фандъкова.

„Днес или утре най-късно очаквам да имат готовия механизъм. Трябва да го представят в комисия на Общинския съвет по инженерна инфраструктура и след това да се гледа на заседание на СОС“, каза тя.

По повод евентуално увеличение на цените от страна на дружеството Фандъкова изтъкна:

„Вчера „Топлофикация“ излезе с решение, че изобщо не коментира увеличение на цени. В момента това не се налага и няма никакъв повод да се коментира.“

На въпрос дали при компенсирането на абонатите „Топлофикация“ ще фалира, или ще се вземат пари от другите абонати, за да се плати на ощетените, Фандъкова посочи, че няма как дружеството да вземе от останалите абонати. По думите й „Топлофикация“ ще плати на ощетените абонати със средства на дружеството.

„Те нямат изразходвани средства в тези дни, в които хората не са имали парно, все пак не са топлоснабдявали в този момент. Много сериозно ще бъдат направени отчетите и ще бъдат публично разгледани предложенията на заседание на СОС“, каза градоначалникът.

Има противоречия за причините за аварията. И от ЧЕЗ, и от „Топлофикация“ донесли графики. По тази причина Фандъкова иска на първо място технически компетентна външна комисия да направи проверка за причините.

"Проверки ще се направят, но най-важното е клиентите на „Топлофикация“ да получат своите компенсации, защото това трябва да е принцип в работата на всяко търговско дружество“, смята кметицата на София.