Двуседмичният срок, който служебният премиер Огнян Герджиков даде на министрите си, за да му представят анализ на състоянието на ведомствата и мерки за решаване на проблемите, изтича днес. Министър-председателят очаква не само констатации, а и цялостен анализ на секторите в държавата.

Поръчението бе дадено на извънредното първо заседание на Министерския съвет преди 2 седмици. Тогава Герджиков каза:

"В рамките на двуседмичен срок служебните министри да ми представите вашите аналитични доклади за състоянието в поверените ви министерства с конкретни предложения за тяхното решаване. Официалните церемонии приключиха, няма да обещавам като Чърчил кръв, пот и сълзи, но няма съмнение, че ни чака много сериозна работа. Разчитат, че вашата работа ще внушава стабилност и спокойствие в обществото."

До момента с анализи - поне частични, са се отчели Министерството на здравеопазването, МВР, а писмото от Брюксел за одит на оперативната програма за образование и наука ускори анализа във ведомството. 

 
В здравеопазването министър Илко Семерджиев заяви, че е заварил "пълен нормативен хаос", неиздадени наредби и оспорени в съда актове. Той се обяви за ревизия на системата за влизане в болница срещу пръстов отпечатък, оспори икономическия й смисъл, обяви старт на преговори с лекарския съюз за сключване на Национален рамков договор. До миналата седмица предстоеше проверката във Фонда за лечение на деца в чужбина. Текат и проверки на обществени поръчки.
 
 
Преди ден социалният министър Гълъб Донев обяви, че в неговото ведомство са проверени продецурите по обявяване на обществени поръчки и не са открити съществени нарушения при търговете и сключването на договори. 
 
Служебният министър на транспорта Христо Алексиев започна с промените в БДЖ и обяви, че държавното дружество е пред фалит. Той развали и поръчки на НКЖИ за ремонт на релсов път. Преди ден инспектира ремонта на Централната гара в София, както и строежа на пътна връзка към бул. "Брюксел".
 
 
В МВР служебният министър Пламен Узунов съобщи преди дни, че има завабяне на организацията и провеждането на 31 обществени поръчки. По думите му те са по програма на Европейската комисия за охрана на външните граници, като общата им стойност е 160 млн. евро.
 
През миналата седмица бившият премиер Бойко Борисов обяви по повод поисканата от Герджиков ревизия на министерствата:
"Темата за проверките само ме радва. Да видим какво ще изкара. Но това, което правят, е заемане на страна в предизборната игра. Всяко изречение, което спестява чудовишните манипулации и кражби, се опитват да ни го насложат. Тези, които разбиха КТБ – не могат да ни го припишат на нас това. Те пляскаха на Пламен Орешарски, когато изтегляха държавните пари и фалираха банката. Умишлено... Надявам се скоро да има обвинителен акт по КТБ, да се знае...", ядоса се Борисов.