На клетвата на Доналд Тръмп като президент през януари съпругата му Мелания бе редом до него в син тоалет, напомнящ стила на именитата й предшественичка Джаки Кенеди. След това 46-годишната словенка потъна в неизвестност.

Вместо да е редом до съпруга си в Белия дом, където по традиция президентското семейство живее, Мелания остана в разточителното жилище за 100 милиона долара в Тръмп тауър в Ню Йорк, за да се грижи за 10-годишния им син Барън. Трябвало първо детето да завърши учебната година в елитно школо в Манхатън.

Жилището на семейство Тръмп в Ню Йорк.

С това си решение тя прекъсна традицията на предишните първи дами на САЩ, които също са имали деца на ученическа възраст, но винаги са следвали съпрузите си президенти от първия ден в Белия дом. Не че поведението в това отношение на Мелания Тръмп е укорително, но е факт.

Засега тя не дава и признаци, че като първа дама би се посветила на кауза

Мишел Обама се застъпваше за здравословно хранене и сама гледаше зеленчуци в градината на Белия дом. Наред с това вземаше дейно участие по време на избори, настоявайки за честност и прозрачност, за равенство на бели и тъмнокожи, за справедливост. Лора Буш се отдаде на битката срещу неграмотността и злокачествените заболявания. Хилъри Клинтън дейно подкрепяше реформите на съпруга си Бил Клинтън, а след края на президентстото му беше сенаторка, впоследствие държавен секретар при управлението на Барак Обама, през миналата година тя се впусна и в битката за президент, но я загуби.

Подобни амбиции изглежда са чужди на Мелания Тръмп. Макар по традиция да беше сформиран неин щаб в Белия дом, Вашингтон явно не я привлича. По-добре й е в Тръмп тауър.

Според запознати първата дама на САЩ само три пъти е била в Белия дом. След победата на Тръмп на президентския вот Барак Обама го покани на разговор в Овалния кабинет. Пристигна и Мелания като гостенка на Мишел Обама. Когато Тръмп положи клетва, първата дама за втори път влезе в Белия дом, но не остана дълго. Преди седмица се появи като домакиня на съпругата на японския премиер Шиндзо Абе, пристигнал на визита в САЩ.

Иначе ролята на първа дама пое заварената й дъщеря, 35-годишната Иванка Тръмп

Неслучайно в. “USA Today” написа:

“Иванка ли ще е най-влиятелната президентска дъщеря от десетилетия?” Изданието цитира и Кейт Броуър, авторка на книга за президентски съпруги: “Иванка играе ключова роля в Белия дом. Когато звъни на баща си, той винаги вдига телефона. Иванка е неговата топ съветничка. Той винаги се съобразява с вижданията й, тя пък понякога не го щади и го критикува.”

Иванка - дясната ръка на Тръмп.

Вероятно има причина Мелания да се крие от прожекторите. По време на конгреса на републиканците през миналото лято тя държа реч, копирана в голямата си част от слово на Мишел Обама, произнесено през 2008 г. Това й донесе много критики и подигравки.

Как ще се отрази президентството на Тръмп върху семейството му, никой не може да предскаже. Обама държеше на сравнително нормален семеен живот. В Белия дом влизаха приятели и съученици на двете му дъщери.

При Тръмп засега не е така. Семейството е разделено, а нито един приятел на сина му Барън не го е посещавал, твърдят запознати. Самият президент Тръмп до късно гледал телевизия, разхождал се по хавлия из Белия дом.

Наскоро той призна в интервю, че използвал отсъствието на съпругата си, за да работи усърдно. До полунощ се ровел из папки, четял справки, а заран ставал в 5 часа, за да чете вестници.

Изборът на Мелания засега да остане в Ню Йорк е подложен на остра критика. Харчат се милиони от хазната за охрана. Според някои медии за охрана на Мелания и сина им Барон се харчели повече пари, отколкото е държавната субсидия за изкуства – 150 милиона годишно.

Междувременно се появиха съобщения в медиите, че Мелания нямало да остане в Ню Йорк до завършване на учебната година на сина си, а през целия президентски мандат на съпруга й. Според жълтото издание Us Weekly президентската двойка щяла да обяви решението си през лятото.