България ще въведе прилагането на Регламента на ЕС за създаване на процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела.

Това става ясно от предложение за Постановление на Министерския съвет на служебния министър на правосъдието Мария Павлова, предаде БГНЕС.

"Регламентът установява европейска процедура при трансгранични дела, която дава възможност за ефикасно и бързо запориране на средства по банкови сметки. Наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава членка, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава членка, или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор, се намира в една държава членка, а банковата сметка – обект на заповедта за запор, е в друга държава членка", се казва в мотивите.

Предлага се също така промяна в Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс (ГПК). От 40 лева сега те трябва да станат 50 лева.