Група китайски адвокати започнаха безпрецедентно дело срещу властите в Пекин, Тянцзин и Хъбей, съобщава в. "Гардиън". Според тях управляващите трябва да поемат отговорност за факта, че не са защитили своите граждани от замърсяването на въздуха, което е свързано с една трета от всички смъртни случаи в страната.

Властите обвиняват времето и барбекютата на открито, активистите - компаниите за производство на стомана и ТЕЦ-овете в страната. Според Ю Веншен обаче вината е в управляващите.

"Телата ни са наранявани заради неефективността на правителството, страдаме заради тяхното бездействие и безотговорност. Замърсяването има ефект и върху моето семейство - синът ми кашлия, аз кашлям, усещам, че смогът е причината заради това. Съдя като жертва", обяснява 50-годишния адвокат, който започва огромно дело срещу властите в три китайски региона.

Макар властите да обявиха "война срещу замърсяването", като блокираха наскоро и строенето на нови ТЕЦ-ове, според много мерките са твърде бавни и неефективни.

"Ако властите не разгледат случая или използват някакъв друг метод, за да го отхвърлят, това само показва, че те имат лошо поведение срещу натиск от гражданите. Това ясно ще покаже, че те въобще не служат на гражданите", обяснява още Ю.

Той загатва за мотото на китайската власт - "Служи на хората", популяризирано от реч на Мао Цзедун през 40-те години на ХХ век.

Първата реакция на местните власти е било да се опитат да притиснат адвокатите да оттеглят исковете си. Един от тях го е направил, след като е бил посетен от полиция в родния си град. Останалите петима обаче засега се държат.

Китайската цензура пък реагира, като забрани всякакво обсъждане на случая в медиите, интернет и социалните мрежи в Поднебесната империя - рядка мярка по отношение на проблем с околната среда. В последните години властите в страната дават повече свобода на хората да си изкарват гнева срещу замърсения въздух.