Петима заместници вече има съдия Стефан Милев, когото ВСС назначи за временен ръководител на Софийския районен съд със стаж от едва половин година в черна тога.

Съдиите Йоана Генжова, Петя Петкова, Даниела Попова, Даниела Александрова и Валентин Борисов вече ще са заместници на временния шеф, като съдийската колегия на ВСС ги гласува единодушно, защото са издигнати от общо събрание.

Някои от т. нар. малцинство в Съвета не пропуснаха да отбележат диаметрално различния подход на ВСС, но казаха, че ще се съобразят с имената само защото са издигнати от легитимно общо събрание. (Мнозинството във ВСС на два пъти вкара в употреба всякакви финтове и накрая така и не избра за и.д. председател съдия Албена Ботева, която бе издигната от законно общо събрание, т.е. - от самия колектив през януари, б.р.)

Юлия Ковачева с ирония нарече "похвално" това, че този път колегията не поставя въпроса колко съдии са участвали и дали е легитимно общото събрание.

Калин Калпакчиев беше единственият изказал се в духа на мълчаливо деловито гласуване във ВСС днес, като отбеляза, че и от писмените предложения, а и от представянето на събранието не е станало ясно от какви критерии се е ръководил председателят Милев, за да се спре точно на тези 5-има.

"Не става ясно, макар и за изпълняващи функциите - по отношение на единия колега е посочил стаж, при другите "лични наблюдения като добра организация и работа в състав". Не става ясно къде (Милев) е придобил тези наблюдения - каза Калпакчиев, но отбеляза, че все пак ще гласува "за", защото ВСС е длъжен да се уважи волята на легитимно общо събрание. Забележката ми е обща - че те не са мотивирани добре. Всъщност, ако изобщо са мотивирани."

Той допълни, че имал впечатление, че и на самото събрание доскорошният прокурор Милев не е успял да убеди колегите си.

"При гласуването едни са събирали повече гласове, едни по-малко. Аз ще подкрепя предложенията, без да коментирам проведеното Общо събрание, кворум, мнозинства, изказвания – не смятам, че това е наша работа.

Но смятам,че този стил на работа на и.ф. председателя не е добър. Не е добро начало."

Калпакчиев напомни, че с промените в Закона за съдебната власт се дадоха правомощия на общите събрания, включително и за разпределние на "замовете" по отделения. А пък председателят на съда няма такива правомощия - Калпакчиев казвал това само "с оглед евентуално бъдещо незаконосъобразно решение".

Както и при избора на Стефан Милев, го контрира председателят на ВАС Георги Колев, който спомена за експедитивността на ситуацията, както и че Милев не им дължи обяснения, когато си избира екип, и че са спазени "формалните изисквания на закона и това е достатъчно в този случай".

С патос някои от членовете на мнозинството отбелязаха, че на въпросното общо събрание е присъствал и (силно недолюбваният от тях, б.р.) Калоян Топалов - председател на СГС, и е казал, че ще подкрепи 5-те имена, щом са издигнати отдолу.

Каролина Неделчева дори обяви, че имало съдия, който поискал "да се ръкува с тях двамата" - Топалов и Милев, защото "никой не е говорил като тях".

Георги Колев попита с квалифицирано мнозинство (в случая - 8 души, б.р.) ли ще избират, както гласи законът за назначения, или с обикновено... На което Соня Найденова му каза, че при гласуванията досега не са имали колебание дали и.ф. административният ръководител е назначение на ръководител. Петимата все пак минаха с 11:0 гласа.