Министрите на отбраната на НАТО започват в сряда двудневна среща в Брюксел, където централна тема ще бъде разпределението на финансовата тежест между съюзниците. САЩ досега плащат 70 на сто от разходите на алианса и настояванията им европейските държави-членки да поемат по-големи отговорности станаха настоятелни, след като новият президент Доналд Тръмп влезе в Белия дом.

Двайсет и осем министри на отбраната за първи път ще обсъдят конкретно това искане с новия си американски колега Джеймс Матис. Администрацията на Тръмп постави ангажимента на САЩ към отбраната на европейските им съюзници в зависимост от техните собствени отбранителни разходи, които бяха дълбоко орязани в годините на икономическата криза. В същото време САЩ продължават решеното още през мандата на предишния президент Барак Обама разполагане на допълнителни сили в Балтийските държави, Полша, Румъния и България в превантивен отговор на потенциална руска заплаха.

"Продължаващата адаптация на НАТО изисква отговорностите да се разпределят справедливо между съюзниците", каза днес на пресконференция в Брюксел генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. "Справедливото споделяне на тежестите и увеличените разходи за отбрана са основа на трансатлантическия съюз. Така че на нашата среща ще подчертаем важността на справедливата подялба на тежестите и на по-високите отбранителни разходи за алианса".

На среща на върха преди три години НАТО реши отбранителните разходи на всички 29 съюзници да достигнат до минимум 2 на сто от техния БВП най-късно до 2024 г. Засега само пет от тях покриват този критерий, каза Столтенберг.

"След много години на резки съкращения в отбранителните разходи сменяме посоката", каза Столтенберг. "Днес мога да ви представя нови актуализирани числа за 2016 г. Разходите за отбрана в реална стойност са се увеличили с 3,8 на сто сред европейските съюзници и Канада. Това е значително по-високо от това, което първоначално предвиждахме. И то възлиза на близо 10 милиарда долара повече за нашата отбрана".

"В двата ми телефонни разговора с президента Тръмп отбранителните разходи бяха главна тема", добави генералният секретар. "Той изрази силен ангажимент към натовската трансатлантическа връзка, но в същото време президентът Тръмп и в двата телефонни разговора подчерта важността на справедливата подялба на тежестите и че тези страни, които харчат по-малко от 2 на сто от БВП (за отбрана) трябва да постигнат целта от 2 процента. Съгласен съм с него".

Проблемът за разпределението на финансовата тежест ще бъде на масата и на среща на върха на НАТО през май т.г., каза Столтенберг.