Пациентите да бъдат изписвани от болниците освен с епикриза, и с фиш, в който са записани реалните болнични разходи за тяхното лечение.

Тази идея бе коментирана днес от представители на здравното министерство и здравната каса, съобщи Дарик радио. Работи се по въпроса тя да влезе в сила още тази година с подписването на рамков договор.

Идеята е счетоводният документ да съдържа информация за реалните разходи, които болницата е похарчила за даден пациент. Възможно е в отделна графа пък да е записано на какво основание болният е трябвало да доплати за своето лечение, обясни здравният зам.-министър д-р Атанас Кундурджиев.

"Смятаме, че по този начин ще имаме реална представа кое колко струва. Така ще се опитаме да дадем началото на едно балансиране на системата за заплащане", коментира той.

Лекарският съюз не е възразил срещу идеята, допълни управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов.

"Това ще бъде персонален, аналитичен финансов документ, който ще бъде един вид контрол от самия пациент", изтъкна той.

Срещу идеята не възразиха и частните лечебни заведения.

"Този вариант е възможен, стига да помогне за някакво остойностяване. Дали ще се подпише от пациента или по друг начин ще бъде събирана тази информация, това са детайли, но би трябвало да се знае какви са реалните разходи", коментира д-р Николай Болтаджиев - председател на Сдружението на частните болници в България.

По-рано през деня министерството, НЗОК и Българския лекарски съюз дадоха заявка, че ще подпишат рамков договор. Миналата година такъв нямаше, защото лекарите не бяха съгласни с политиките на тогавашния министър Петър Москов.