"Учудвам се на този инициативен комитет, който смята, че има висока активност на референдума и би трябвало парламентът да се съобрази. Но търси под вола теле, защото там го няма.

В 44-те отворени чувала с изборна документация не се намериха бюлетините, за които те претендират."

Така Цветозар Томов от ЦИК коментира в студиото на бТВ казуса с коригираните от Върховния административен съд резултати от референдума на Слави, но с недостатъчно гласове, че да стане той задължителен.

"Има разлика и тя е свързана с 2 секции, в които изобщо не бяха открити пликове – в Мюнхен и в Монтана - каза още Томов. - За мен причина е, че секционните избирателни комисии вероятно не са си познавали инструкциите. Ние дори би трябвало да обжалваме това решение, за да прецизираме още резултата от референдума."

На забележката на водещия Хекимян, че зам. главната прокурорка Ася Петрова по време на делото във ВАС бурно защитаваше страната на Слави Трифонов, той отговори:

"Тя обяснява, но съдът обяснява обратното... Това бяха 44 технически грешки, в които броят на бюлетините с пликове беше повторен от бюлетини без плик - допълни Томов. - Бяха отворени и се установи, че това е техническа грешка – това каза и експертизата на вещите лица."

Времето за машинно гласуване е малко, но не е невъзможно да се организира, каза още говорителят на избирателната комисия.

"Времето е много малко – това е така. Но не е толкова малко, че да е неосъществимо. Има интерес към поръчката, има запитвания."

Томов все пак се съгласи, че ако някой трябва "да си посипе главата с пепел", това е ЦИК. Но взели решение поради краткия период между президентските избори и парламентарните да не се въвежда машинно гласуване.

Томов каза още, че машинното гласуване не е панацея срещу манипулиране на резултатите.

Той очаква опашки на изборите в три страни - Турция, Германия и евентуално в Англия.