Американският президент Доналд Тръмп е дал ясно да се разбере, че очаква Русия да върне Крим на Украйна и да намали насилието в тази страна.

Това съобщи говорителят на Белия дом Шон Спайсър, цитиран от Ройтерс.

"Същевременно той очаква и иска да се разбере с Русия", допълни Спайсър по време на брифинг.

Той каза още, че санкциите срещу Русия ще бъдат вдигнати само след връщането на анексирания през 2014 г. полуостров на Украйна. Говорителят се позова на изказването на постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

В последно време от Вашингтон дойдоха немалко сигнали, че САЩ се готвят да вдигнат санкциите срещу Русия, наложени именно заради нахлуването в Украйна. По време на предизборната си кампания, а и след победата си на президентските избори Тръмп неведнъж похвали руския президент Владимир Путин и избягваше да го критикува заради Украйна.

През лятото той заяви пред изданието "Политико", че ако САЩ се опитат със сила да върнат Крим на Украйна, това може да предизвика трета световна война. Тръмп каза тогава още, че народът на Крим е направил избор в полза на Русия и САЩ трябва да имат това предвид. Запитан дали е готов да признае Крим за част от Руската федерация, кандидат-президентът отвърна:

"Ще разгледам тази възможност."

През декември 2016 г., месец след победата на Тръмп на изборите, съветникът му Картър Пейдж посети Москва.

"Убеден съм, че ще се открият нови възможности за преодоляване на неверните представи и погрешната посока, които бяха предприети по отношение на Украйна", отговори той на въпрос на РИА Новости дали смята, че новата администрация на САЩ ще признае присъединяването на Крим към Русия.

Изказването на Пейдж бе изтълкувано почти като признаване на полуострова за руски.

Освен за Украйна Шон Спайсър говори и за най-актуалната тема в САЩ - оставката на съветника на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин.

Президентът е поискал Флин да се оттегли, след като доверието му в него е спаднало дотолкова, че е почувствал необходимостта от промяна. И Тръмп, и Спайсър са обезпокоени от факта, че съветникът е подвел вицепрезидента Майк Пенс за контактите си с руски официални лица преди встъпването в длъжност на новия държавен глава. Тръмп е следил от седмици ситуацията около Флин.