СИМОНА РУСЕВА

                      Михаел Шумахер

Михаел Щумахер се събуди! Прекрасната вест оповести в понеделник по обед Сабине Кем, мениджърка на легендата на Формула 1, за което Клуб Z съобщи

Стана известно също, че пациентът е бил преместен от болницата в Гренобъл, където го лекуваха от 29 декември м. г., до Университетската болница в Лозана с хеликоптер. Това обаче се оказа хитър ход на семейството, постигнал желаната заблуда.

Шумахер (45 г.) е пропътувал разстоянието от Гренобъл до Лозана (200 км) с линейка, разкри днес швейцарското сп. “Блик”.

“Операцията по преместването на Шумахер е била като истински криминален филм”, пише изданието.

Линейката не била повикана нито от  Гренобъл, нито от Лозана, а от малкото швейцарско градче с 6000 жители Висп.

“Мога да потвърдя, че точно ние осъществихме транспорта в понеделник. Повече подробности не очаквайте от мен”, казва за “Блик”  Матиас Фолкен, шеф на “Бърза помощ” от кантона Валис, където се намира селището Висп.

Списанието разкрива още подробности, позовавайки се на сигурен източник, пожелал анонимност. Екипът в линейката изобщо не е знаел кой е пациентът, когото ще трябва да превози до Лозана. В нареждането е било вписано фалшиво име. 

Щом пристигнали в болницата в Гренобъл, лекарите и шофьорът е трябвало да предадат мобилните си телефони, преди да зърнат Шумахер. Когато го качвали в линейката, те веднага го разпознали. 

За 169 дни, прекарани на легло и в кома, той бил видимо отстлабнал. По време на транспорта обаче бил в съзнание. Той не е водил разговор, но е отговарял на въпроси с кимване на глава.  Очите му били оворени и погледът бистър при дълги преходи от 200-километровото трасе.

“Транспортирането на Михаел Шумахер премина много добре”, съобщава днес за в. “Билд” завеждащият неврохирургията в болницата в Лозана проф. Рихард Фраковиак.

Той обаче е категоричен, че по време на рехабилитацията ще се спазва както личната сфера, така и лекарската тайна.

Къщата на Шумахер се намира в Гланд на Женевското езеро и е само на 30 км от болницата в Лозана. Пътят се изминава максимум за 30 минути с кола, но съпругата Корина и децата ще са повечето време при Шуми.

Още в понеделник говорителят на болницата в Лозана Дарси Кристен заяви за “Билд”:

“Господин Шумахер беше настанен при нас преди обед. Семейството му е при него – в специално подготвено за тях помещение, което гарантира както личната сфера, така и възможно най-доброто медицинско обслужване. Както при всеки пациент ние ще спазваме лекарската тайна.” 

Това ще рече, че информация за напредъка на лечението може да дава само семейството на Шумахер чрез неговата мениджърка Сабине Кем.

Рехабилитацията на Шумахер ще започне, когато той окончателно излезе от кома. Сега моментите на събуждане са продължителни, но след това пациентът отново губи съзнание. На по-късен етап, когато и това е преодоляно, се предвижда специална терапия, която е уникална и в Европа се прилага единствено в Университетската болница в Лозана – Outdoor, което ще рече навън. Това е красива градина с площ от 200 кв. м с всички необходими уреди. Тя се намира във вътрешно пространство между клиники. Достъпът е възможен само за оторизирани лица – лекуващ екип и семейството, разкриват информатори на “Билд”.

Михаел Шумахер пострада на 29 декември м. г. По време на каране на ски във Френските Алпи той падна лошо върху скала. Въпреки каската черепно-мозъчната травма беше изключително тежка. 

Шуми изпадна в кома още при транспортирането му до болницата с вертолет. Фазата на събуждането, която започна в края на януари т. г., продължи по-дълго от очакваното – цели 4 месеца и половина.

Сега предстои още една дълга фаза на рехабилитация. Остава открит въпросът дали Михаел Шумахер ще успее напълно да се възстанови, което всички му желаят, или ще остане инвалид.