Бившият премиер Симеон Сакскобургготски се обяви за въвеждането на нови технологии за гласуването на българите в чужбина. В позиция, разпространена от неговия пресофис, Симеон заяви, че държавата трябва да положи усилия да улесни вота на своите граждани и да гарантира неговата сигурност.

Според Симеон промените в изборното законодателство са тема, която се появява периодично в повечето демократични страни.

"България не е изключение. Свидетели сме и на последните промени в законодателството у нас, за които едва ли не с изненада научихме и за които липсва още необходимата техника. Ясно е, че изборните промени са част от демокрацията и желанието за постоянното им коригиране съвсем не е негативно. Те са показателни за големите очаквания и особена чувствителност на обществото към начина, по който функционира политическата система и легитимността на управлението в страната, защото не бива да забравяме, че чрез изборния процес се изявява народната воля. В този смисъл дебатите около това дали да има или не реформи в изборното законодателство са винаги полезни и съвсем не отслабват демокрацията", смята Симеон.

Той припомни, че на последните президентски избори е станало за пореден път ясно, че има пропуски за осигуряването на правото на глас на българите в чужбина. Според Симеон в това отношение трябва да се използват възможностите на технологиите.

"В много европейски страни е въведено гласуването по пощата и макар че също има някои недостатъци, е една доста по-удобна за гражданите в чужбина форма да участват в изборния процес. Със сигурност ще бъде и по-евтино упражнение от досегашното формиране на секционни комисии извън България, изпращане на бюлетини, на членове в комисиите от администрацията, заплащане на престоя им там, както и разходите за наемане на помещенията за гласуване, където това става извън дипломатическите ни мисии. Абсолютно непрактично и излишно е, лично на мен ми изглежда, например превозът на апаратите за машинно гласуване по цял свят, каквото престои на сегашните парламентарни избори", смята Симеон.

Той препоръчва да се поучим от опита на Испания, която има много повече свои граждани извън страната и успешно прилага гласуването по пощата.

"Доводът, че се "страхуваме" от вота по пощата заради хипотетичната възможност за подмяната му, не е достатъчен, за да се откажем от него завинаги", убеден е бившият премиер.

Според него у нас има достатъчно добри специалисти, които на базата и на опита на други европейски страни биха могли да разработят една достатъчно надеждна система.