Скандалът с ваксините е чутовен, а премиерът и шеф на министър Петър Москов в правителството направи "героични усилия" той да се покрие.

Това каза пред бТВ възстановеният на поста директор на Университетска болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Докторът дори отказа да говори за едни 100 000 турски ваксини, които вече са използвани изцяло от български деца между 0 и 1 годинка. Дечев обяви, че няма да коментира, защото "понякога изваждането на истината може да нанесе повече вреди".

"За другата ваксина, която се спря единствено и само благодарение на прокуратурата - ще ви дам само един факт: количеството на отровното вещество живак в нея превишава 2000% от максимално разрешеното.  Ако вие мислите, че нещо, което е 2000% по-токсично от това, което е максимално разрешеното, е една безобидна проява на някой човек, който е бил в състояние, в което не е можел да разбере какво прави... - не довърши лекарят. 

Това се готвеше да се приложи върху десетки хиляди български деца от г-н Москов и лично от премиера, който го покриваше през целия този период."

Дечев каза, че е намерил малко променена болницата си (той бе възстановен веднага след идването на служебния кабинет, б.р.), а нарече прословутия пръстов отпечатък "нещо абсолютно несъществено, което няма никакъв ефект върху проблемите в този сектор".

"Фактът, че до момета не е показан нито един случай на нито една болница, която е източвала касата досега, означава, че тези хора си правят пиар. Когато твърдиш, че правиш икономия от нещо, ти трябва да знаеш откъде идва тази икономия.

Ефектът (от въвеждането на пръстовия отпечатък, б.р.) за болниците, които не са правили нарушения до този момент, е нулев. Ефектът за болниците, които са правили нарушения, т.е. - са приемали болни фиктивно, също е нулев. Защото тази система много лесно се пробива."

Според него всичко, което е необходимо, са обективни критерии и правила.

"Без да го обиждам – предишния принципал, неговите критерии бяха сведени единствено и само до това - правилата на едно ЕТ (едноличен търговец, б.р.). Той да бъде това ЕТ, което ще има право да определя правилата. И да ги нарушава. Еднолично! Може би е взел от някой пример – не знам", иронично отбеляза д-р Дечев. 

Той даде пример с приетата здравна карта, която плеяда министри преди Москов са се мъчили да направят.

„Същият негов шеф премиер, който беше в периода 2009-2012 г., на няколко пъти отказа тази здравна карта да бъде приета. Сега му позволиха на г-н Москов, ок. Но същият г-н Москов, след като сега му позволиха, раздаде за една година над 80 разрешения за нова дейност. При положение че целта на тази карта е именно това – да ограничи максимално броя на болниците.

Значи, както създаваме правила да ги ограничаваме, в същото време еднолично той решава да се нарушат тези правила."

А пък опитът учел Дечев, че дори щом Москов казва, че е издал 80 разрешения, числата са много по-големи.