Премиерът Огнян Герджиков не е имал намерение да сменя повече областни управители, след като през миналата седмица имаше рокади в 14 области, но днес му се е наложило да назначи нови 7. Причината - в Министерския съвет започнали да пристигат молби за излизане в неплатен отпуск от губернатори. В част от тях мотивът бил желание да участват в партийни листи за предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Това стана ясно от изявление на говорителната на служебното правителство Ирина Белчева след заседанието на Министерския съвет. 

Промени има в областите Видин, Габрово, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Плевен и Перник, съобщи Белчева. По думите й няма как да се организират честни избори, докато областни управители са в партийните листи за вота.

Двама от освободените областни управители са представители на Реформаторския блок - Момчил Станков във Видин и Георги Ранов в Стара Загора. Други четирима са кадри на ГЕРБ - това са Николай Сираков в Габрово, Недялко Славов в Смолян, Гинче Караминова, която бе и.д. областен управител на Пазарджик, Ралица Добрева в Плевен. Сменен е и д-р Александър Александров от областната администрация в Перник. Той бе шеф на белодробната болница, преди да поеме управленския пост.

Кои са новите имена

Новият областен управител на Стара Загора е проф. Веска Шошева. Тя е дългогодишен университетски преподавател, експерт към Националната агенция за оценяване и акредитация към МС, квалифициран медиатор на Министерството на правосъдието. Завършила е педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“, като има специализации по „Организацията и управлението на образованието“ и „Специална педагогика“.

В Перник постът се заема от Васил Михайлов. Той е бил финансов контрольор в областната управа през 2014 г., а в периода 2004-2007 г. е бил зам.-председател на общинския съвет в Перник. По образование и икономист и специалист по маркетинг. През 2003 г. на местните избори е бил в листите на "Нова левица", доминирана от БСП, показа проверка на Клуб Z.

Областен управител на Видин става Огнян Михайлов, който от 2015 г. до сега работи в Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Бил е ръководител управление „Сигурност“ в ЕСО и ръководител-отдел „Сигурност и класифицирана информация в „Булгаргаз“ ЕАД. Завършил е Академията на МВР, съобщиха от правителството.

Иванка Баева и Златко Митрев са назначени за областни управители съответно на Габрово и на Пазарджик. И двамата са адвокати. 

Областната управа в Плевен поема Марио Тодоров, който към момента е инспектор охрана и ППО в „Рафинерия Плама“ АД. Завършил е Военния университет във Велико Търново.

За временно изпълняващ длъжността областен управител на Смолян до определяне на титуляр е назначен Момчил Караиванов. Към момента е директор на дирекция в областната администрация в Смолян.