Позволение "публичните лица да бъдат записвани, филмирани и фотографирани при изпълнение на служебните си задължения" - това е един от отговорите на въпроса "Как ще се справим с корупцията", дадени от Реформаторския блок.

Коалицията представи акценти от предизборната си програма под формата на 10 въпроса с отговори как ще се постигнат резултати. Всеки от въпросите е под №1, а целият документ е кръстен "Разум, родолюбие, развитие".

Първият въпрос е за корупцията и освен мярката със следене на "публични лица" се обещава приемане на антикорупционния закон, отнемане на необяснимо богатство и въвеждане на "модерни системи за проверка на почтеността".

Втората тема е "осигуряване на честни избори" чрез въвеждане на машинно гласуване, а в бъдеще - и на електронен вот, запазване на пропорционалната изборна система с преференции и изчистване на "мъртвите души" от избирателните списъци. За последното в документа няма описан механизъм как ще стане, но преди време Реформаторският блок настояваше за въвеждане на активна регистрация на партиите.

Третата тема - реформа в правосъдието, споменава само изграждане на система за персонална отговорност и разкриване на непочтени магистрати, както и активно участие в изграждането на общоевропейски правозащитни структури, в това число и европейска прокуратура.

Следва темата "образование", а обещанието е за минимум 4,5% от БВП бюджет за сферата, съобразяване на учебните програми с пазара на труда, стимули за добрите и квалифицирани учители и университетски преподаватели, обръщане на системата към нуждите на децата.

За културата планът на дясната коалиция е връщане на държавата. Реформаторският блок смята, че "културата не може да се развива само на пазарен принцип", затова ще се засили "публичното финансиране" на културни институции и на българските творци. 

В здравеопазването приоритетите са отново връщане на повече държава в сферата. Това е представено като "премахване на търговията със здраве и строг контрол върху изразходването на средства". РБ обещава още въвеждане на електронно здравеопазване, модернизация на спешната помощ и на достъпа до извънболнично лечение, достъпни лекарствени продукти и инвестиции във високотехнологични методи за диагностика.

РБ ще се бори с бюрокрацията чрез електронно управление, премахване на ненужни административни регулации и зависимост на чиновниците от оценката на гражданите за тяхната работа. Повече подробности в документа не се съобщават.

Коалицията ще се бори и за чиста медийна среда - с въвеждане на механизми за разкриване на реалните собственици на медии и източниците им на финансиране. 

Реформаторският блок обещава и "пълно затваряне на границите за нелегално преминаващи", както и разполагане на общоевропейски сили, които да пазят южната граница на България. Не е ясно как се осъщестява "пълното затваряне" на границата и значи ли това недопускане на бежанци да кандидатстват за хуманитарен статут, ако не са влезли в България през ГКПП.

За увеличение на доходите от РБ залагат на поддържане на ниски данъци, стимулиране на конкуренцията и ускоряване на растежа на икономиката. В кратката версия на отговора как се увеличават доходи няма подробности как се постигат описаните цели.