Реформаторският блок се оплака днес от атаки срещу негови министри от страна и на служебното правителство, както и от "приятелски огън" от ГЕРБ. Причината според шефа на предизборния щаб на коалицията Найден Зеленогорски - опит за изолация на Реформаторския блок с цел в следващия парламент да няма десноцентристко правителство. 

"Служебните министри са момчета за мокри поръчки. Аз съм работил като ревизор. Една ревизия на министерство се прави от 3 до 6 месеца. Това е хвърляне на кал с цел унижение на Реформаторския блок", заяви Зеленогорски. 

Негодуванието на РБ е заради това, че през последните седмици служебните министри на образованието Николай Денков, на отбраната Стефан Янев и на здравеопазването Илко Семерджиев атакуват предшествениците си Меглена Кунева, Николай Ненчев и Петър Москов. В образованието скандалът е заради оперативната европрограма за наука и одита на Европейската комисия на програмата, в отбраната - откритите над 100 обществени поръчки с нередности, дадени на прокуратурата, а в здравеопазването - опитът за премахване на пръстовите отпечатъци за вход в болница - една от гордостите на Москов. Семерджиев обещава ревизия и на други нововъведения на бившия министър реформатор.

 
Според Зеленогорски служебният кабинет нападал министрите на Рефоматорския блок заради направените реформи, с които "сме бръкнали в корупционни схеми". По думите му, ако РБ остане извън следващото Народно събрание, може да се стигне до коалиция ГЕРБ - БСП. 

"Срещу нас има приятелски огън от страна на ГЕРБ. Колеги, спрете го, защото утре ще сме си нужни отново", каза още Зеленогорски. 

Реформаторският блок е приел и декларация срещу действията на основния си опонент БСП. В нея от коалицията заявяват, че предстоящите парламентарни избори са решаващи за геостратегическия избор на България.

"С тревога наблюдаваме, че нашият основен опонент – БСП, пред очите на цялото общество започва реставрация на прокремълски проект, скрит зад гръмкото мото „Промяна!“.  За нас обаче това е подмяна! През гражданската квота на столетницата начело на листите са поставени хора, участващи от години в антиевропейската пропаганда на Москва. И ние питаме Корнелия Нинова чии интереси ще представляват те в Народното събрание – българските или руските?  И кой посочи тези хора за предните редици на БСП?", заявяват от РБ.

 
Според коалицията процесите, които протичат в БСП, са важни, защото партията е "почти монополист в лявото политическо пространство" у нас. Затова "реставрацията в БСП е риск за свободата и демокрацията в България и поставя под съмнение всички постижения на българското общество през последните 25 години и заплашва да разруши националното съгласие за евроатлантическата принадлежност на България", заявяват от РБ.

"Призоваваме всички участници в  предизборната кампания да декларират, че на никаква цена няма да жертват българския национален интерес в полза на чужди държавни каузи. Да обещаят пред българските граждани, че няма да допуснат промяна на стратегическия път на България, избран със съгласие от всички политически сили, след падането на комунистическия режим. Ако това съгласие е било проформа за БСП и те са работили като спяща клетка на руските интереси, нека да имат доблестта да го признаят, а не да се крият зад „граждански квоти“ от яркочервени журналисти, социолози и агенти на ДС!", завършва декларацията.