Нов акционер се появи в превърналата се в ябълка на раздора между депутата от ДПС Целян Пеевски и банкера Цветан Василев компания "Булгартабак Холдинг". Според бюлетина на Централния депозитар фирмата "Табако Инвестмънт" ЕООД, която е управлявана от бизнесмена Петър Манджуков и собственост на дубайска офшорка, е преминала дял от 5% от капитала на тютюневия холдинг.

Надвишаването на прага от 5% изисква огласяването на акционера и освен това му дава права да внася предложения за промени в дневния ред на насрочените акционерни събрания. Според източник на Клуб Z Манджуков е от поддръжниците на Цветан Василев в битката за надмощие над дружеството.

Мажоритарен собственик на "Булгартабак Холдинг" с почти 80% от капитала е регистрираното в Австрия дружество ВТ Инвест, което е собственост на неизвестно физическо лице през регистрираната в Лихтенщайн компания Livero Establishment, която от своя страна е собственост на дубайската офшорка TGI Middle East FZE. Според публикации в медиите действителният собственик на "Булгартабак" е депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Холдингът е свикал редовно годишно общо събрание на акционерите на 30 юни, на което се предвижда да не бъде разпределяна печалбата му за последната година, както и натрупаните резерви от минали години. Но миноритарни акционери - Корпоративна търговска банка (КТБ), която притежава 6,02% и "Е. Миролио Финанс" на бизнесмена Едоардо Миролио, която има 8,22%, внесоха в Търговския регистър допълнителни точки в дневния ред с предложение за смяна на ръководството на холдинга, назначаване на компания-контрольор и разпределение на печалбата. Софийският градски съд обаче е спрял вписването на тези точки.

По закон мажоритарният собственик на "Булгартабак" не би трябвало да участва в гласуването, защото не е отправил търгово предложение за изкупуване на акциите на останалите акционери. Но за това трябва да се произнесе Комисията по финансов надзор. Така акционерите от групата около Цветан Василев ще отхвърлят предложението да не се раздава дивидент и ще сменят ръководството на дружеството.

Или ако мажоритарният собственик все пак гласува и отхвърли предложенията на миноритарните акционери, тогава би трябвало Комисията по финансов надзор да отмени взетите незаконно решения. От действията на институцията ще се види дали тя не е в зависимост от Пеевски или ще следва изискванията на закона.