Министърът на отбраната на САЩ потвърди днес твърдата ангажираност на страната си към НАТО, но и желанието ѝ за по-пропорционално разпределение на финансовата тежест в пакта. Той заплаши Америка да намали усилията си за европейската отбрана, ако европейските ѝ съюзници не увеличат своите.

Джеймс Матис участва в среща на министрите на отбраната на алианса, където централна тема е преразпределянето на неговите разходи, 70 на сто от която сега покриват САЩ.

"Събитията през 2014 г. бяха отрезвяващи и ние трябва да продължаваме да се приспособяваме към това, което се разкри пред нас, що се отнася до предизвикателствата пред нашата сигурност", каза Матис в изявление преди началото на срещата. "Алиансът остава фундаментален за САЩ и за цялата трансатлантическа общност... Президентът (Доналд) Тръмп заяви, че силно подкрепя НАТО."

"Абсолютно справедливо искане е всички, които се възползват от най-добрата отбрана в света, да поемат пропорционален дял от необходимите разходи да защитаваме свободата", добави той. "Не бива никога да забравяме, че в края на краищата свободата е това, което защитаваме тук, в НАТО."

Европейските съюзници и Канада са увеличили разходите си за отбрана в реално изражение с 3,8 на сто през миналата година, т.е. е с над 10 милиарда долара, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Обаче само пет от 29 държави в алианса в момента покриват ниво на отбранителни разходи от 2 на сто от БВП, което съюзнците решиха всеки от тях да достигне в десетилетието след 2014 г. Тези страни са САЩ (3,61% от БВП), Гърция (2,38%), Обединеното кралство (2,21%), Естония (2,16%) и Полша (2%).

Матис не уточни как Вашингтон би реагирал, ако съюзниците не увеличат отбранителните си разходи. Той само каза, че правителствата им трябва да приемат отбранителни планове и НАТО да им постави срокове, в които да стигнат до целта от 2 на сто от БВП за отбрана.

Искането на САЩ е "справедливо" и се основава на "политическата реалност", каза той.

"Американският данъкоплатец не може повече да поема непропорционален дял от защитата на западните ценности", каза Матис на 27-те си колеги в НАТО според протокол от дискусията. "Американците не могат да се грижат повече за бъдещата сигурност на децата ви отколкото вие се грижите".

"Америка ще посрещне своите отговорности, но ако вашите държави не искат да видят как Америка намалява своя ангажимент към алианса, всяка от вашите столици трябва да покаже подкрепа за нашата обща отбрана", подчерта той.

По-късно на пресконференция Столтенберг увери журналистите, че около масата е имало пълно съгласие с американското искане. Съюзниците тепърва ще уточняват какво ще представляват националните отбранителни планове, сроковете за изпълнението им и наблюдението върху него.

Утре министрите ще обсъждат киберзащитата. Според Столтенберг кибератаките от Русия върху информационната инфраструктура на НАТО са се увеличили с 60 на сто от миналата година, за което са докладвали няколко съюзни държави. Срещата ще утвърди и създаване на наблюдателен център на НАТО за Близкия изток и в Африка в Неапол, чието внимание ще се съсредоточи върху Либия.