"Смятаме това за един логичен край на подобно обвинение с абсурдни аргументи."

Така Николай Стайков от "Протестна мрежа" коментира новината, че прокуратурата на два пъти е отказала да образува досъдебно производство по т. нар. контрасигнал на Цветан Василев, че е набеден от гражданското движение. Той го внесе седмици, след като от "Протестна мрежа" подадоха сигнал до главния прокурор че банкерът, Делян Пеевски и Николай Бареков са организирана престъпна група за търговия с влияние.

"Дневник" съобщи днес, че  в края на май Софийската районна прокуратура, а на 10 юни и Софийска градска прокуратура са отказали да образуват производство срещу Николай Стайков, Асен Генов и Антоанета Цонева. Тримата все пак бяха разпитвани в полицията в началото на април.

"Набедяване по смисъла на закона може да има само с пълното съзнание за невинност на потърпевшата страна, което е неприложимо в случая. Ние, като граждани, нямаме възможност да знаем данни и факти от компетентност единствено на институции като НАП, БНБ и ДАНС", допълни Стайков. 

Николай Стайков

Той напомни и че те пък са завели дело за клевета по повод обвиненията на представител на банката срещу тях за действие с политически подбуди в чужди интереси. По това дело има насрочено заседание на 30 септември. "Ние действаме като граждани и смятаме да се защитаваме срещу всеки, който разпространява подобни клевети", допълни Стайков.

Юристи напомнят, че прекратяването на наказателното производство не означава, че Цветан Василев не може да заведе частно дело срещу "Протестна мрежа".