Отстояването на непреходните нравствени ценности и благоденствието на всеки човек и обществото са обща грижа за държавата и Българската православна църква.

Това беше общата позиция на президента Румен Радев и на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, които разговаряха днес, съобщава президентският сайт. На срещата, която се състоя по покана на българския патриарх, присъстваха и митрополитите от Светия Синод на БПЦ.

„Не се съмняваме, че когато взимате решения за България, Вие ще се ръководите от евангелските ценности, от стремежа към мир, любов и правда и във всичките си дела ще търсите какво е полезно за българския народ, обърна се Неофит към Радев.

Според Радев "съгласието, вярата и единството е нашият успех както в църковните дела, така и в държавата ни и призова всеки на своето поприще да изпълнява просветено и с отговорност своята мисия".

„Българската духовност и християнските ценности са многовековни стожери на националното самосъзнание, вградени са в основите на държавността ни“, посочи президентът Радев.

Радев поднесе на патриарха „История славянобългарска“.

Още в предизборната си кампания Радев обяви, че иска въвеждане на вероучение в българските училища. Но дали са говорили за това със Синода не става ясно от съобщението на "Дондуков"2.