Рота от Трета бронирана бригада от Форт Карсън, Колорадо, от състава на сухопътните войски на САЩ ще бъде дислоцирана на учебен полигон „Ново село“, предаде БГНЕС.

От днес, там са настанени до 120 американски военнослужещи. Очаква се до края на седмицата в "Ново село" да бъдат транспортирани и 15 бойни машини „Брадли“, две верижни машини М 113, както и различни типове автомобилна и спомагателна техника, съобщиха от Министерството на отбраната.

Предислоцирането на военното формирование в района на съвместното българо-американско съоръжение край Ново село е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative - ERI) и е в рамките на операция „Атлантическа решимост“.

Предвижда се тази година в „Ново село“ да бъдат засилени съвместните учения и тренировки. Военни формирования от сухопътните войски на САЩ ще бъдат ротирани за участие в ученията. Бойната и спомагателна техника, с която ще бъдат оборудвани, ще бъде използвана на ротационен принцип по време на съвместната подготовка с военни формирования от Българската армия.

САЩ стартираха Инициативата за гарантиране на сигурността на европейските съюзници през март 2014 г. Американското присъствие по въздух, суша и море в региона е израз на подкрепа към съюзниците от НАТО.

Вчера 500 военнослужещи от сухопътните сили на САЩ с танкове, автомобили и артилерийски оръдия пристигнаха в Румъния. Те се настаниха в базата "Михаил Когълничану", недалеч от черноморското пристанище Констанца.

Първите танкове и бронирани коли от САЩ, както и над 3000 американски военнослужещи, пристигнаха на 6 януари в германското пристанище Бремерхафен. Шест дни по-късно те дойдоха в Полша.

Още тогава бе съобщено, че от февруари отделни батальони ще бъдат прехвърлени в Прибалтика, България, Румъния и в американската база в германския регион Горен Пфалц.

На 10 февруари руският външен министър Сергей Лавров обвини НАТО, че готви разгръщане в Румъния и България. Той нарече "провокативни" действията на алианса.