„Реформаторският блок е съюз от партии. Той не е и няма да стане придатък на една от партиите в блока, например на ДСБ. Реформаторският блок все още търси образа си. Чрез изявления на някои от неговите представители се вижда „против“ какво е блокът, но по-важно е да се каже „за“ какво е. Хората очакват той да провежда модерна, спокойна и предвидима дясна политика за бърз възход на държавата.“

Това заяви заместник-председателят на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Даниел Вълчев пред Дарик радио. 

На въпрос за ГЕРБ Вълчев отговори, че ДБГ е възникнало като алтернатива на управлението на ГЕРБ и по редица политики има несъгласие с мандата им, но по други не може да се отрече общо виждане. Той припомни, че по решение на НС на ДБГ през лятото ще бъде проведен вътрешно-партиен референдум по въпроса за коалиционната политика, на който членовете на партията ще посочат с кого е приемливо партньорството извън Реформаторския блок. 

ДБГ участва в РБ, защото е важно да се постигне реформаторско мнозинство, което да може да направи неотложните промени за подобряване живота на хората, каза още Вълчев.

Такива били реформите в здравеопазването и пенсионната система. По думите му, ако продължим по този начин, здравната система ще превърне нацията от най-болната в Европа в най-екстремно изчезващата. 

Вълчев предупреди още, че валутният борд и банковата система устояли и никой не може да си прави шеги с публични институции. А помолен да коментира отношенията между Цветан Василев и Делян Пеевски заяви:

„Личните отношения между хората не трябва да засягат поведението на институциите. В медиите се разиграва „панаир“, докато реално обществото не знае фактите, освен че има обвинение. Никога не съм правил лични коментари за никого.  Проблемът не е в Пеевски или Ивановски, не е в човека, а в това, че явлението е възможно. Отстраняването на някого не решава въпроса със средата, която го е създала.“

Според Вълчев никой не трябва да си позволява шега с публични институции, още повече, че валутният борд е устоял, устояла е и стабилността на банковата система. 

„Ако това се постави под съмнение, страната отива в лоша посока“, каза бившият образователен министър и добави, че очаква до дни главният прокурор и управителят на БНБ да изкажат становища.