Вече няма ястие котлет по киевски. Поне в столовата на руското външно министерство.

Това става ясно от съобщение в туитър на журналиста Иван Нечепуренко - кореспондент в Русия на в. "Ню Йорк таймс".

 

 

Там вече се сервира котлет по кримски. Нечепуренко е приложил и снимка, удостоверяваща геополитическата промяна. Но служителите на ведомствената столова явно толкова са бързали да влязат в крак с политиката на Кремъл, че са допуснали правописна грешка. "По кримски" на руски език се пише с тире, което е пропуснато.

Новопокръстеното ястие струва 200 рубли, или 3,29 евро за 125/100 грама.

Някои хора обвиниха Нечепуренко, че пуска фалшива новина. Те пишат, че в столовата на министерството има котлети и по киевски, и по кримски. Няма обаче приложено доказателство за твърденията им във вид на снимка.

Във всеки случай досега не е имало ястие, наречено "котлет по кримски".

По време на възродителния процес в България също имаше  подобни преименувания. Така например турското кафе стана „домашно“.

Новината за новото ястие идва само ден, след като американският президент Доналд Тръмп шокира и разочарова милиони свои почитатели в Русия и хора, подкрепящи инвазията в Украйна. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър обяви, че президентът е дал ясно да се разбере, че очаква Русия да върне полуострова на Украйна и да намали насилието в тази страна.

Тръмп, който неведнъж се изказваше ласкаво за колегата си Владимир Путин и дори обвиняваше Запада, че създава невярна картина за Украйна, попита в туитър не е ли бил Обама твърде мек към Русия. И припомни, че Крим е анексиран, докато САЩ са били управлявани от предшественика му.