Светът несправедливо се е отнасял към Израел и САЩ няма повече да търпят това, заяви президентът Доналд Тръмп на пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Белия дом.

Според него схемата две държави не е подходяща за разрешаването на израелско-палестинския конфликт. Президентът призова палестинците да се отърсят от омразата, а Нетаняху да бъде сдържан при изграждането на еврейски селища в окупираните територии. САЩ ще „работят много, много прилежно“ за постигане на мир в Близкия изток, но и двете страни трябва да направят компромиси, изтъкна още американският президент.

Тръмп подчерта, че страната му иска постигането „на отлично мирно споразумение“. По думите му то трябва да бъде приемливо за самите страни в конфликта. Президентът потвърди, че обмисля възможността за преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим. Срещу това се противопоставя палестинската страна. Тръмп увери още, че САЩ ще направят всичко, за да не позволят на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

„Моята администрация въведе нови санкции спрямо Иран и аз ще направя повече, за да не се позволи никога на Иран да създаде ядрено оръжие“, обяви американският президент, цитиран от БГНЕС.

Той повтори тезата си, че ядреното споразумение между Запада и Техеран е най-лошото, което някога е било подписвано.

Нетаняху заяви, че би желал да се фокусира върху „естеството“ , а не върху „етикетите“, когато бе питан дали подкрепя двудържавното решение на конфликта между израелците и палестинците.

„Вместо да се занимаваме с етикети, искам да се справим с естеството на въпроса“, коментира Нетаняху. „Има две условия за мира. На първо място, палестинците трябва да признаят еврейската държава. На второ място, при всяко мирно споразумение Израел трябва да запази контрола над всички територии западно от река Йордан“, добави той.

Освен това премиерът заяви, че е помолил американския президент да признае израелското присъствие в Голанските възвишения като част от израелската държава. Нетаняху уточни, че Тръмп не е изключил възможността това да се случи и не е бил изненадан от молбата. „Ние обсъдихме основните предизвикателства в Близкия изток и разговаряхме за значителното подобряване на отношенията между Израел и САЩ“, подчерта Нетаняху.