Отскоро Захар Прилепин си има проблем във фейсбук - профилът му е блокиран. От края на миналата седмица негови приятели постват посланията на писателя - откакто той официално вече се бие на страната на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Тайната разбули прокремълското булевардно издание "Комсомолская правда". Вестта, че "известен писател създава в Донбас свой батальон", се разпространи мълниеносно и беше цитирана даже в централните новини на държавната телевизия. Показани бяха кадри, на които Прилепин е в бойно маскировъчно облекло в компанията на въоръжени мъже. Самият той разказва как от октомври 2016 година се биел в Донецк като зам.-командир на батальон.

41-годишният Прилепин е един от най-известните и влиятелни съвременни руски писатели. Смятан е за изразител на настроенията на цяло едно поколение, отличаван е с награди, включително международни.

"Ако искаме да разберем Русия днес, трябва да разберем Прилепин", написа през 2011 г. американското списание "Нюзуик", сравнявайки го с Хемингуей.

От критик до фен на Путин

За познавачите на Прилепин това негово решение не е изненадващо. Той е роден през 1975 г. и отрасва в провинциален руски град - в семейството на учител по история и медицинска сестра. Прилепин е от поколението, което е живяло отчасти в съветско време и което губи ориентация след разпада на Съветския съюз. През 90-те години Прилепин следва филология в университета в Нижни Новгород и като офицер в специалните полицейски части ОМОН участва в двете войни в Чечня. Същевременно се ангажира политически със забранената леворадикална Национално-болшевишка партия на Русия. Този опит намира отражение и в неговите романи. Най-известният от тях – "Санкя", излиза през 2006 г., издаден е и в Германия, поставян е и на сцената. Който иска да разбере руската гледна точка за събитията в Източна Украйна, трябва да прочете тази книга, казва за ДВ Ерих Клайн, австрийският преводач на Прилепин.

Прилепин е страстен националист и критик на Путин, който много пъти е задържан при протестни акции. След анексирането на Крим обаче отношението му към Путин радикално се променя. Прилепин хвали Путин и дори се появява в двучасовия документален филм "Крим. Връщане в родината", излъчен по държавната телевизия през март 2015 г.

Прилепин не смята Украйна за наистина независима държава, а за отцепническа провинция, която Русия трябва да си възвърне.

"Нашата цел е Киев", казва той в интервю за "Комсомолская правда".

След анексията на Крим Прилепин подкрепи и въоръжения конфликт във въгледобивния регион Донбас в Източна Украйна. Доскоро той вършеше това с активната си дейност като автор на книги и статии, участник в телевизионни дискусии и хуманитарни акции за жителите на Донецк, бил е дори съветник на лидерите на т.нар. Донецка народна република (ДНР). А отскоро вече и с оръжие в ръце. 

Знаменитости в подкрепа на сепаратистите

Прилепин е най-известният руснак, присъединил се като боец към сепаратистите в Източна Украйна. И други руски писатели, музиканти и хора на изкуството са имали свои изяви в Донбас. Но никой от тях не е участвал в боевете. Единствено актьорът Михаил Пореченков се е снимал край Донбас как стреля с автоматично оръжие по украински позиции. Но в истински сражения не е участвал. 

Кремъл, който винаги е отричал да подкрепя източноукраинските сепаратисти, е крайно сдържан относно действията на Прилепин в Донбас.

„Факт е, че в Източна Украйна има както руски граждани, така и граждани на други страни“, заяви лаконично говорителят на президента Путин Дмитрий Песков.

Новината, че Прилепин се бие в Донбас на страната на сепаратистите, идва на фона на съобщенията за възобновяване на боевете между сепаратистите и украинската армия. Освен това тя бе разпространена непосредствено след подробна информация на руските медии за смъртта на известния командир на сепаратистите Михаил Толстих, наричан Гиви. Според съобщения от Донецк той е убит при атентат с огнехвъргачка. Сепаратистите винят за това украинската армия, Киев обаче отхвърля обвиненията.

Редом до Пушкин и Державин

Харизматичният Прилепин вероятно иска да помогне на сепаратистите в борбата им за сърцата на хората и същевременно да привлече нови бойци от Русия, смятат някои наблюдатели. В интервю за "Комсомолская правда" Прилепин казва, че в Русия доброволците за Източна Украйна чакали на опашка. Наблюдателите сочат, че само преди седмици Прилепин е представил новата си книга, в която описва съдби на руски писатели от XIX век - от Державин до Пушкин - "държали не само перо, а и оръжие в ръка". Очевидно Прилепин причислява и себе си към тази група творци. Не е ясно обаче колко време ще издържи на фронта и какви истински цели преследва.

------

* Коментарът е от "Дойче веле". Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.