Епизод пореден мина днес в Монтана от сагата между "Техномаркет" и "хазяина" му "Глориент", който не може да си вземе наемите от началото на 2016 г.

Както Клуб Z писа, магазините, част от "портфейла" на Делян Пеевски, спряха да плащат преди година, а делата на фонда с чуждестранно участие, който опитва да ги изгони, се парират всякак в съда. Това най-често става с контрадела, при които магазините за техника оспорват исконно собствеността и нотариалните актове, с които "Глориент" ги е придобил още в далечната 2006 г.

 Днешното дело в ОС-Монтана беше точно такова - на "Техномаркет" срещу "Глориент" с твърдение, че е порочна самата покупко-продажба.

Купчина искания за доказателства, разпит на нови свидетели, както и експертиза - дали плащанията през далечната 2006 г. от страна на "Глориент" са реални. Това бяха част от исканията на адвокатите на "Техномарект". Плюс - да удостовери фондът откъде са му парите, нищо че "Глориент България" доказва, че е получил над 29 млн. евро от "майката" "Глориент", регистрирана в Хорандия, именно за да плати въпросните 14 търговски обекта.

Освен това юристите на магазина разшириха днес задачата на монтанското вещо лице, което тепърва ще прави съдебно-счетоводна експертиза. Дамата е казала, че изобщо няма да се справи по-рано от 30 март...

Тя ще проучва и куп фактури отпреди 11 години - кои са техните издатели, а за част от сумите, касаещи сделката, има митнически документи за внасяна от чужбина техника, която се продава във веригата...

Юристите на наемателя поискаха също така данни за произхода на средствата на "Глориент" и подробности като това - защо са плащали в клон на ПИБ в Кипър (където една от фирмите, свързани със сделката, всъщност е дала сметка, б.р.).

През цялото време от "Глориент", които безуспешно опитват да изгонят некоретния си наемател, твърдят, че всички тези лупинги са с една цел - просто да тече времето, в което магазинът се помещава безвъзмездно в имотите им.

Схемата обаче работи. Няколко от делата за опразване, които води "Глориент", бяха спрени, за да се изчакат процесите за същинската собственост - като днешния. Други се отлагат поради куп съображения.

"Знаково" беше дело за магазина в Благоевград, където адвокатите поискаха да се пише на прокуратурата да им предостави съвсем нечетливи протоколи за обиск от 2013 г. - защото теоретично можело точно в тях да се съдържа информация, че те са правите... 

Дотогава "Техномаркет" си върти бизнеса, без да плаща наем.

Днес съдия Светла Станимирова, макар да не допусна като напълно несъотносими исканите разпити на нови свидетели, прие планините от документи, с които я затрупаха, и каза, че ще се произнесе по допустимостта им в закрито заседание. Освен това тя посочи, че делото е с голяма фактическа и правна сложност, а и невъзможността на експертката да се справи за кратко време (тя трябва физически в София да ровичка в счетоводствата на двете фирми, б.р.). Затова насрочи сагата за първия четвъртък след Великден - 20 април.

За същия обект в окръжния съд в Монтана тече друго производство - за опразване от "Глориент" срещу "Техномаркет". То също обаче е отложно  - хем за свидетели, хем за експертизи.