Посолството на САЩ в България излезе със специално изявление по повод насроченото за 18 февруари в София шествие в памет на ген. Христо Луков, убит от комунистите през 1943 г.

Ето и самото изявление, публикувано във фейсбук страницата на дипломатическото представителство:

"Убийството на генерал Христо Луков, който е бил известен със своите профашистки и националистически възгледи, ще бъде отбелязано от несъгласувано шествие този уикенд. Посолството на САЩ признава правото на сдружаване и свободата на словото като важни демократични принципи, но осъжда речта на омразата, ксенофобията и подбуждането към насилие, които противоречат на основните ценности на всяко демократично общество. Посолството продължава решително да подкрепя хората, организациите и държавните институции, които демонстрират толерантност, честност и интелигентно говорене, за да засвидетелстват уважение към достойнството на всички хора."

 

По-късно посолството публикува в своя сайт предупреждение към американските граждани, намиращи се в София.

Изтъкнато е, че марщът е организиран от пронацистки и националистически групи. Те са посъветвани да бъдат внимателни и бдителни. Мероприятия, които би трябвало да бъдат мирни, могат да прераснат в сблъсъци и да ескалират до насилие.

"Трябва да избягвате местата на демонстрациите и да бъдете внимателни, ако сте близо до многобройни събирания, протести или демонстрации", пишат от мисията.

Оттам информират американците в София, че шествието в памет на ген. Луков ще се състои на 18 февруари в интервала между 17 и 21 часа. Организаторите смятат да тръгнат от НДК и да стигнат до ул. "Тракия" номер 1 в район "Оборище", където е бил домът на убития.

Преди година от посолството на САЩ също се изказаха срещу Луковмарш.

 
 

През март 2015 г. срещу Луковмарш специално пред Клуб Z се изказа Дейвид Харис - директорът на Американския еврейски комитет.

"Ужасно е, че този марш се провежда всяка година. Ужасно е и бих искал да няма такъв марш. Но колкото и лошо нещо да е това, в него, доколкото знам, участват доста малко хора. И огромното мнозинство българи не подкрепят и не участват в този марш", заяви той.