Синдиците на фалиралата банка КТБ пуснаха актуален списък с длъжниците - фирми и физически лица, които са получавали кредити от трезора. Това обявиха самите те в сайта на банката. Причината за публикуването на списъка е, че този месец ще бъде обявена в Търговския регистър първата частична сметка за разпределение на събраните парични средства по масата на несъстоятелността на КТБ. Събраните суми ще бъдат разпределени между кредиторите на банката - тоест тези, чиито пари потънаха с фалита й.

"Размерът на сумите, които кредиторите ще получат зависи изцяло от събраните (възстановените) от длъжниците на банката средства. В тази връзка представяме пълен списък на некоректните длъжници на КТБ АД (н), които имат непогасени задължения към банката по отпуснати банкови кредити", пишат синдиците. 

И продължават:

"Въпреки многобройните съдебни и съдебно-изпълнителни дела, които КТБ АД (н) е завела срещу некоректните кредитополучатели, голяма част от длъжниците не погасяват своите задължения. Тези длъжници използват всякакви методи и действия, за да не погасяват задълженията си и да отклоняват активи, които могат да послужат за удовлетворяване на банката, с което увреждат интересите на вложителите на банката (които сега са и нейни кредитори). Това поведение на длъжниците има съществено отражение върху размера на събраните (възстановените) суми в масата на несъстоятелността и съответно върху сумите, които ще се разпределят между кредиторите на банката."

Списъкът стъпва на информацията за длъжниците на КТБ, публикувана през месец октомври 2016 г. от Фонда за гарантиране на влоговете в банките в изпълнение на чл. 62, ал. 12, т. 5 от Закона за кредитните институции. Подредбата на длъжниците в списъка, който бе пуснат днес от синдиците на КТБ, е според размера на задълженията по необезпечени кредити. "Следва да се има предвид, че голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. дружества-бушони, т.е. длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за „транспортиране” на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев", твърдят още в официалното писмо синдиците на КТБ. Друго име, освен това на собственика на фалиралата банка, в обяснението им не фигурира.

Синдиците уточняват още, че в списъка не са включени длъжници, извършили прихващания на своите задължения към КТБ АД (н) с придобити вземания от банката, тъй като тези задължения са погасени счетоводно. Припомня се обаче, че в момента КТБ АД (н) има заведени съдебни дела за обявяване на недействителност на извършените прихващания. Съдебните процедури обаче не са приключили. 

В списъка с некоректните длъжници на КТБ фигурират на 200 фирми и стотина физически лица. Сред компаниите с необезпечени кредити продължават да са ИПК "Родина" и фирми, свързани с комплекта, телевизиите "ТВ седем" и "Балкан българска телевизия", ТЦ-ИМЕ Вест - дружеството, което е било собственик на НУРТС и други фирми, смятани за медийни донори в последните години. 

Ето го и пълния списък с фирмите и физическите лица - дръжници на КТБ, публикуван днес:

Документът може да бъде видян и тук.