Руската телевизия показва кадри от Кремъл – Владимир Путин приема новите губернатори на Новгородска и Рязанска области и на Карелия. Те са като ученици пред президента и обясняват колко подготвени са за постовете си.

Първият - в понеделник, вторият - във вторник, третият - в сряда.

Путин демонстрира, че за него има далеч по-важни неща, отколкото да обръща внимание на Доналд Тръмп.

Говорителят му Дмитрий Песков в понеделник потвърди, че имало някакви разговори между руския посланик във Вашингтон с бъдещия съветник на Тръмп по национална сигурност Майкъл Флин. Той обаче категорично отхвърли съобщения за съдържанието им, наричайки ги  “недостоверни”. Значи не е ставало и дума за санкциите срещу Русия, въведени от САЩ заради руски хакерски атаки.

Във вторник, след оставката на Флин, Песков беше лаконичен – нямало да се коментират вътрешните работи на американците и правителството на Тръмп.
Според американски съобщения в края на декември Флин е дал сигнал на руския посланик, че наложените от отиващия си президент Барак Обама наказателни мерки (заради руските хакерски атаки по време на предизборната битка за президент на САЩ – б. р.) при Тръмп биха могли да бъдат свалени.

Санкциите на Обама и сдържаната реакция на Путин

Обама изгони 35 руски дипломати, затвори две руски представителства и наложи санкции срещу шестима руски граждани, две тайни служби и три фирми.

Задаваха се ответни мерки на Москва, Кремъл отричаше хакерски атаки. От външното министерство съобщиха, че за Путин са изготвили списък с възможни мерки. Изненадващо президентът нареди да се съобщи, че нито един американски дипломат нямало да бъде изгонен. Вместо това се работело по посока възобновяване на отношенията между двете страни при бъдещия президент, “изхождайки от неговата бъдеща политика”.

Съобщението беше не само поредно ласкателно послание по адрес на Тръмп. То се прие и като пример за спокойствието на Путин. Президентът дори прие край елхата в Кремъл децата на американските дипломати в Русия.

Това се изтълкува и по начин, като че ли Путин се е хванал на обещанията на Флин; като че ли е дал кредит на доверие на Тръмп и при това не е прозрял, че новият президент във Вашингтон няма да е в състояние безпрепятствено да превърне желания в реалност, както това го може Путин при вертикала на властта в Русия.

Константин Косачов, председател на парламентарната Комисия по външни работи, във вторник написа във фейсбук, че «или Тръмп не е постигнал желаната от него независимост и непрестанно, при това не безуспешно, бива притискан, или русофобия е поразила отгоре до долу и новото правителство».

Малко преди аферата «Флин» руският експерт по външна политика Фьодор Лукянов отправи двойно предупреждение – от една страна, от безсмислената идея да се обвързват санкции със стратегическа стабилност и, от друга – опасност да се навреди на имиджа на Русия сред партньори като Иран, Китай и Индия, които Москва ухажва след скъсването със Запада през 2014 г.

Иде реч и за Крим

Сега с всеки изминал час за Москва става все по-ясно, че Тръмп се стреми да излезе от сянката на Путин и да следва твърд курс – от бизнесмен да се превърне в ястреб. На изявлението на говорителя на Тръмп анексираният Крим да се върне на Украйна, Москва демонстративно обяви, че полуостровът е неразделна част от Русия.

«С Крим не може да се търгува», обяви и Виктор Озеров, председател на парламентарната Комия по отбрана и сигурност.

С промяна в реториката си Тръмп най-вероятно е целял да потуши разюзданата критика, че е подкрепял Москва.

През лятото на миналата година изявление на Тръмп по посока одобряване анексирането на Крим се хареса на Москва. Все пак сега Озеров е на мнение, че по характер Тръмп бил човек, който искал да обсъжда проблемите очи в очи с Путин.

Връща се образът на врага

Засега не е договорена двустранна среща. Едва през юли двамата ще се видят по време на форума на Г-20 в Хамбург. В сряда депутатът от парламентарната Комисия по външни работи Леонид Слуцки заяви, че Русия прибързано е окачествила Тръмп като проруски настроен.

Изглежда, руско-американският меден месец е приключил, преди да е започнал.
Песков отхвърля изнесеното от в. «Ню Йорк таймс» за контакти на предизборния екип на Тръмп с представители на руски тайни служби:

«Нека не вярваме на вестникарски съобщения, тъй като е много трудно да се различи истаната от фалшификациите.»

Изглежда, в Русия се завръща старият образ на врага Америка, който след избора на Тръмп за президент беше избледнял.
Пред централата на държавната агенция «Русия днес» в Москва демонстрира вярното на Путин Национално движение за освобождение (НДО), което редовно излиза на походи в борбата срещу действителни и мними противници на президента. Този път - под лозунга «Срещу култа към Тръмп в медиите ни». На ръководителя на агенцията Дмитрий Кисельов се вменява във вина, че бил «тръмпоман» и «слуга на САЩ». Най-важният пропагандатор на Путин месеци наред величаеше Тръмп. Сега Кисельов се превърна в гръмоотвод.

------

* Авторът е кореспондент в Москва на  «Франкфуртер алгемайне цайтунг», откъдето препечатваме анализа му със съкращения. Преводът е на Клуб Z.