Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис днес поля със студен душ очакванията за бързо стопляне на американските отношения с Русия, които са обтегнати след анексията на Крим и подкрепата ѝ за въоръжения сепаратискти бунт в Донбас.

"Въпросът с Русия е, че те трябва да живеят според международното право, точно както ние очакваме да правят всички зрели нации на тази планета", каза Матис на пресконференция в края на двудневна среща с колегите си от НАТО в Брюксел.

"Това, което ще направим, е да се ангажираме политически - каза той за намеренията на новата администрация във Вашингтон. - Сега не сме в състояние да си сътрудничим на военно равнище. Нашите политически лидери... ще се опитат да намерят общ език  за път напред, по който Русия, спазвайки ангажиментите си, ще се завърне към партньорство тук с НАТО".

Матис увери колегите си и медиите, че задълженията на САЩ за взаимна отбрана според член 5 от Вашингтонския договор остават непоклатими.

Той заяви и че посланието му за по-справедливо разпределение на финансовите тежести в алианса е било "много добре прието". Дискусията е била за това как отделните съюзници могат да достигнат отбранителни разходи от 2 на сто от БВП.

"Тръгвам си оттук голям оптимист", каза той по този повод.

Матис вчера предупреди, че САЩ ще намалят усилията си за европейската отбрана, ако европейските ѝ съюзници не увеличат своите.

Миналата година последните са увеличили разходите си за отбрана в реално изражение с 3,8 на сто, т.е. е с над 10 милиарда долара. Само пет от 29 държави в алианса обаче в момента покриват ниво на отбранителни разходи от 2 на сто от БВП, което съюзнците решиха всеки от тях да достигне в десетилетието след 2014 г. Тези страни са САЩ (3,61% от БВП), Гърция (2,38%), Обединеното кралство (2,21%), Естония (2,16%) и Полша (2%).

Днес в Брюксел министрите на отбраната на Белгия, Германия и Норвегия подписаха декларация за намерения да се присъединят към международно формирование от осем самолета "Еърбъс" за презареждане във въздуха, създадено през юли от Холандия и Люксембург.  Държавите заедно ще купят самолетите и ще могат да ги ползват съвместно в мисии.

За общи учения на техни бронирани и механизирани съединения вчера споразумение подписаха Германия, Румъния и Чехия.