Делото, заведено от представители на 11 медии срещу „засекретяването“ на най-публичния доскоро съдебен сайт – този на Върховния административен съд, е прекратено на първа инстанция. От Административния съд София-град.

Жалбата на репортерите от БНР, БНТ, бТВ, "Дневник", "Капитал", "Медиапул", Нова тв, в."Сега", "Съдебни репортажи", "Де факто" и "Правен свят" беше подадена в края на октомври 2016 г. Отначало делото беше образувано в самия Върховен административен съд (ВАС), но впоследствие беше изпратено по подсъдност на АССГ.

Журналистите от атакуваха правилата, приети от председателя на ВАС Георги Колев, за заличаване на данни от съдебните актове. Това доведе до изчезване от публичния сайт на всички искови молби, а публикуването на публичните решения и определения, включително по знакови дела, на практика винаги се отлага заради „процес на заличаване на лични данни“.

В мотивите на съдия Весела Николова пише:

„Оспорваната заповед е издадена от председателя на Върховния административен съд в изпълнение на вменените му... правомощия и... е задължителна за съдиите и служителите в този орган на съдебната власт. Същата не съдържа волеизявление на административен орган по смисъла на пар. 1, т. 1 от ДР на АПК, който упражнявайки властнически административни правомощия, да създава права и задължения, респективно да накърнява субективни права или правни интереси на трети физически или юридически лица.

По естеството си това е вътрешнослужебен акт … По своите правни последици заповедта не рефлектира неблагоприятно върху правната сфера на жалбоподателите, същата по никакъв начин не нарушава/ застрашава техни конституционни права като граждани и юридически лица... включително правото им на достъп до информация", и т.н.

Решението ще бъде обжалвано пред ВАС, пишат колегите от медии, които обикновено критикуват статуквото  в съдебната система.

Ето и коментара на адвокат Александър Кашъмов, който защитава журналистите, даден пред сайта "Де факто":

„Простичко казано, според приетото от съдия Николова разбиране, правилата на председателя на ВАС са свещена крава. Те създавали права и задължения само за съдиите и служителите. Всъщност е точно обратното – само съдиите и служителите могат да четат пълното съдържание на съдебните решения и определения, както и документите, представени от страните, докато всички останали, включително журналистите жалбоподатели, имат достъп само до окастрени решения и определения, в които дори органите на власт са анонимни."

"Отказът на правосъдие по въпроси, свързани със защитата на гарантирано с Конституцията право, е в нарушение на чл. 56 от Конституцията", допълва още Кашъмов.