Не може в този срок да са установени нередности с всички обществени поръчки на министерството, това е политическа поръчка срещу мен. Това заяви бившият министър на отбраната Николай Ненчев, след като преди два дни служебният вицепремиер и бивш негов заместник в министерството Стефан Янев заяви, че по над 100 обществени поръчки има установени проблеми.

На въпрос на водещия по бТВ Антон Хекимян откъде според него идва тази политическа атака, Ненчев отговори:

"Идва от управляващите. Вие знаете, че служебният кабинет се прави от президента на републиката."

Той заяви, че като се атакуват всички поръчки, се атакуват и всички хора от неговия екип, които той иска да защити - според него атаката е в голяма степен към тях, защото министърът по закон не е отговорен за подобни нередности в обществените поръчки. Но и сред неговия екип има странни изключения:

"Зам.-министърът ми е единственият, който остана в политическия кабинет на служебния. Той отговаряше за обществените поръчки. От една страна, открити са "лоши практики", и ресорният е в кабинета на министъра - като награда или като наказание?"

Той заяви, че винаги се е опитвал да работи по-прозрачно. На въпрос дали сегашният министър Янев е реваншист, отговори така:

"Силно съм обезпокоен от политическата чистка, която се извършва в министерството, аз за 2 години и половина не съм си помислял да уволня толкова хора."

Той посочи например, че е уволнен един от топ специалистите по киберсигурност в бившето му ведомство, и то във време, в което Русия се активизира на този фронт.

Ненчев коментира и срещата на президента Радев с руския посланик Макаров, като отбеляза, че е важно да се знае какво точно е разговарял държавният глава с посланика и за какво са постигнали съгласие с оглед политиките на Путин. Съобщението от президентството за срещата било оповестено скромно.

Според бившия министър след предсрочния вот на 26 март няма да се направи правителство и скоро след това ни очаква втори такъв.