Повече от половината завършени обществени поръчки в Министерството на отбраната са със сериозни нарушения - 45 от общо 82.  Девет от тях са предадени на Военната прокуратура, а 36 - на Агенцията за държавна финансова инспекция. Открити са съществени нарушения и в обществените поръчки на Агенция "Пътна инфраструктура" за ремонт и поддръжка на настилките и съоръженията на магистралите "Хемус" и "Тракия", обявени през 2015 г. За тях е констатирано, че условията на търговете са били организирани така, че да се дава предимство на определени участници в процедурите.

Съмнителна поръчка има в Министерството на икономиката, един е спреният търг на Агенцията по вписванията, забавени са поръчки в МВР и в Министерството на земеделието, а това може да доведе до загуба на пари от европейски фондове.

Това са най-тежките констатации от обобщения доклад за ревизия на състоянието на министерствата, поръчана преди две седмици от служебния премиер Огнян Герджиков. Той представи основните заключения от доклада, изготвен от Инспектората към Министерския съвет, а пълният документ ще бъде публикуван в понеделник.

В 9 от министерствата не са открити съществени нарушения на процедурите по обявяване и възлагане на обществени поръчки. Това са Министерството на финансите, Министерството на транспорта, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда, Министерството на социалната политика, Министерството на образованието, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и Министерството на енергетиката.  

От тези министерства "отличници" 7 бяха с министри от ГЕРБ, социалното министерство първо бе водено от Ивайло Калфин от АБВ, но след оставката му отиде при Зорница Русинова от квотата на ГЕРБ, а едно от министерствата бе под ръководството на Рефоматорския блок - това на образованието с титуляри проф. Тодор Танев, а след смяната му - Меглена Кунева.  

"Ревизията на министерствата, административния капацитет, възлагането на обществени поръчки и проблемите в работата бе възложена от мен по заръка и на бившия премиер Бойко Борисов, и на президента Румен Радев", обяви в началото на изявлението си служебният министър-председател Огнян Герджиков. 

И започна да изброява откритите тежки нарушения, започвайки от Министерството на отбраната.

Във ведомството, водено от Николай Ненчев (РБ), са обявени общо 113 процедури за обществени поръчки. 31 от тях са прекратени, а 82 са завършили с възлагането им на изпълнител, отчете Герджиков. По думите му при 42 от 81 завършени търга са открити много съществени нарушения. В 9 от случаите има съмнения за измама, затова тези търгове са предадени за разследване на Военната прокуратура. 

Герджиков не назова нито една от най-съмнителните военни сделки. Не каза и за какво се отнасят останалите 36 обществени поръчки в министерството, които не са стигнали до прокуратурата, но ще бъдат проверени от Агенцията за държавна финансова инспекция. Бившият министър Ненчев вече има две обвинения от прокуратурата - заради договор за ремонт на изтребителите МиГ-29 и за поръчка за военно облекло. Не стана ясно дали тези казуси са част от случаите, констатирани от ревизията.

Проблеми, свързани с поставянето на изисквания към кандидатите, които дават предимство на определени фирми или ограничават участието на други, са открити при търгове, обявени от Агенция "Пътна инфраструктура". Става дума за големите обществени поръчки от 2015 г. за поддръжка и ремонт на съоръженията, тунелите, осветлението и т.н. на магистрала "Хемус" и магистрала "Тракия". Проверка на Клуб Z в регистъра на обществените поръчки показа, че за изпълнител е било избрано дружеството "Автомагистрали" ЕАД, а вторият търг е чрез договаряне. Първата поръчка е с прогнозна стойност от 15 млн. лв., втората, която е втора и по време, няма обявена прогнозна стойност.

 

Герджиков продължи с резултатите от ревизията на властта, споменавайки за търг, обявен от Министерството на икономиката (с министър Божидар Лукарски от Реформаторския блок - б.р.), при който са били заложени дискриминационни условия за кандидатите и е констатирана промяна в критериите за избор на изпълнител извън сроковете по закон. Не стана ясно обаче какъв е предметът на обществената поръчка. Според Герджиков подробности могат да се търсят от самите министерства.

Проблем е констатиран и при търг на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, свързана с надграждане на уеб базирана информационна система. Поръчката е от 2016 г. и е обявена за незаконна от Агенцията за обществени поръчки заради нарушаване на принципите на конкуренцията. 

Забавяне на стартирането на процедури, които могат да доведат до загуба на средства, е констатирано в три ведомства - МВР, Министерството на земеделието и Министерството на здравеопазването. Във втория случай става дума за забавяне на процедурите за последваща оценка на Програмата за развитие на селските райони в периода, "което може да доведе дори до спиране на пари", заяви Герджиков.

В МВР забавяне има по процедури за усвояване на спешно отпуснати пари в сферите "миграция и даване на убежище" и "вътрешна сигурност". Това също създава риск от загуба на отпуснати целеви средства.

Министерството на здравеопазването пък е забавило търгове за застраховка на санитарни автомобили на спешната помощ и за охрана на сгради на ведомството. 

Проблем е имало и с търг на Агенцията по вписванията за разширяване на масивите за данни и създаването на резервни копия на документи от Търговския регистър. Процедурата е спряна, докато тече проверката. 

В окончателния обобщен доклад, който ще бъде публикуван в понеделник, има и 7 препоръки по преодоляване на дефицитите в управлението, обяви Герджиков. И добави:

"За 14 дни не може да се направи дълбочинен анализ, което значи, че министерствата ще продължат да правят анализ на направеното, без това да е акцентът на работата на служебното правителство."