"Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление. А след това Министерският съвет можеше да прецени кои от тях да останат."

Така служебният премиер Огнян Герджиков коментира критиките към себе си за смяната на голяма част от губернаторите. На позициите си към момента стоят 6 от старите областни управители, други 21 бяха сменени от служебния кабинет на два пъти.

"Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители бих искал да подчертая, че освобождаването им и назначаването на нови областни управители бе осъществено изцяло в рамките на закона, с решение на Министерския съвет", заяви Герджиков.

Преди ден сменените последно кадри на ГЕРБ се оплакаха от новите назначения в областите им на пресконференция в партийната централа, а губернаторът на Монтана сам подаде оставка. Николай Сираков от Гарбово дори обяви, че е получил писмо от Министерския съвет, че е освободен, защото участвал в партийната листа.

"От страна на правителството не са изпращани каквито и да е писма, адресирани до конкретни личности", заяви в отговор Герджиков. И добави - "Имаше един случай, в които областният управител от Перник (д-р Александър Александров - б.р.) искаше отпуск по време на предизборния период, при положение че областните управители имат сериозни задачи по осигуряване на изборния процес."