Четири бивши министърки от ГЕРБ в кабинета "Борисов 2" защитиха управлението му от констатациите на т.нар. ревизия, заключенията от която днес съобщи служебният премиер Огнян Герджиков. Теменужка Петкова, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева и Десислава Танева обвиниха една по една временното правителство, че е заело страна в предстоящата предизборна кампания за изборите на 26 март и целта на въпросната ревизия била да се нагнетява напрежение в обществото.

"Защо така прочетените констатации са на думи, защо докладът за т.нар. нарушения ще се появи чак в понеделник, някой ще го дописва ли дотогава или просто се казаха едни думи и сега три дни ще има храна за някакви говорители...", попита бившата министърка на регионалното развитие Павлова.

МРРБ не бе споменато като евенуален нарушител на процедури от Герджиков, но обществените поръчки за ремонт и поддръжна на магистралите "Тракия" и "Хемус" от 2015-а година бяха обявени за проблемни. Лиляна Павлова припомни, че и двата търга са възможени на държавната компания "Автомагистрали" ЕАД, чийто принципал е министерството. 

"Явно някой има нездрав интерес към държавната фирма. Каква е целта – да я фалират, да я приватизират? Или частни фирми искат да поддържат магистралите", попита тя и заяви, че констатациите на служебния премиер не са подкрепени с документи. 

 
Служебният кабинет смени ръководството на "Автомагистрали" ЕАД, както и на агенция "Пътна инфраструктура" след инцидента в тунел "Ечемишка", при който паднало осветление върху автомобил уби жена. Герджиков разпореди и разследване на случая.
 

Екатерина Захариева - бивша министърка на правосъдието, оспори твърдението, че има забавяне при поръчка на Агенцията по вписванията. По думите й става дума за обжалване от участник в търга, но това са нормални процедури в правова държава. 

"Не се притесняваме от проверки, притесняваме се, когато са непълни и с цел да се създаде усещане, че нещо нередно се е случило преди избори", заяви Захариева и добави, че "служебният кабинет явно подкрепя една партия". Но не я назова.

Бившата земеделска министърка Десислава Танева пък оспори констатацията на Герджиков, че има риск от спиране на европейски плащания заради забавяне на поръчка за последваща оценка на Оперативната програза за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. По думите й първата такава поръчка е била спряна, подготвена е нова и по нея вече има две подадени оферти. А крайният срок за извършване на оценката на свършеното по тази програма за предишния финансов период е първото полугодие на 2018 г. - тоест има достатъчно време.

Бившата министърка на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че според нея т.нар. ревизия е направена непрофесионално и служебният кабинет е иззел функциите на независимите контролни органи. Според нея подобни ревизии са работа на Държавната финансова инспекция, на Сметната палата и на други институции, а не на служебни министри.

„Няма как да се радваме, когато се изнасят непотвърдени данни, които не са установени от компетентни органи. Моето усещане е, че служебното правителство се опитва да вземе страна в предсрочните избори”, заяви Петкова и по-рано пред бТВ. 

Тя припомни, че според Закона за обществените поръчки забавянето на търгове не е нарушение, а ако ина нарушения наистина - те се констатират от компетентните органи, а актовете подрежат на обжалване. Това бил професионалният подход, повтори тя.

Според съобщеното от Герджиков днес ревизиите по министерства всъщност са правени от инспекторатите във всяко от тях, а обобщеният докрад е дело на Инспектората към Министерския съвет. А там, където са установени нередности - документите са пратени на компетентните органи.

Според ГЕРБ намеса в предстоящите избори била и смяната на хора в министерствата и областните управи. 

По-рано лидерката на БСП Корнелия Нинова отказа да коментира ревизията, извършена от служебния кабинет и обяви, че това ще стане едва когато пълният доклад по нея бъде публикуван. А това ще стане в понеделник.