Докато Христо Иванов анонсира, че ще даде интервю за всеки желаещ да го пита нещо по фейсбук, сработи поредна сензация срещу него, пълна със съвпадения. "Монитор" пише гръмко "Прокуратурата образува дело за подписите на Христо Иванов".

За какво става въпрос

Това е старата история с подписите, за която бе сезиран главният прокурор Сотир Цацаров от появилата се изневиделица неправителствена организация "План Б" още докато Иванов бе част от кабинета. Сигналът от 2015 г. е, че върху 4 документа от Министерството на правосъдието - една заповед за прекратяване на служебно правоотношение и други 3 заповеди, подписите на тогавашния министър не си приличат.

Прокуратурата, разбира се, в познатия й принципен дух и експедитивност веднага прегърна сигнала и заяви, че ще направи проверка. Особено като се има предвид, че около 20-годишните активисти на "План Б" неколкократно се строяваха пред ВСС тогава, за да защитят Сотир Цацаров от злите сили, които искат порочната съдебна реформа, пишеха обидни лозунги срещу Лозан Панов и т.н. Участниците винаги бяха точно число - например 20, но това е друга тема... 

Та, от написаното днес в "Монитор" става ясно, че проверката е прераснала в досъдебно производство.

От друга страна обаче, след познатия репертоар за "драгалевския лаборант", за "олигарха Иво Прокопиев", за "проваления министър" и пр. флагманът на Пеевската вестникарска империя споменава, че "разследването засега е срещу неизвестен извършител". Което между другото звучи съвсем реалистично, като се имат предвид похватите на прокуратурата, описани включително и от следователя Бойко Атанасов: че в Първи отдел на следствието се образуват срещу "неизвестен", при които всъщност субектът е суперизвестен. После се държат на трупчета...

Ама нали би трябвало да е тайна срещу кого се водят досъдебни производства?

Всъщност новината се "препира" от друга медия, обявена официално като съсобственост на Делян Пеевски - Канал 3. А "Монитор" само добавят и "потвърдено от източници от прокуратурата".

"Разследването" на вестника всъщност надгражда информация на Канал 3, които попитали прокуратурата по ЗДОИ - какви са резултатите от графологичния анализ на подписите относно "претоплената" история от 2015 г.

От прокуратурата са отказали да изпълнят подаденото искане, а телевизията публикува отговора, в който се чете мотивът им:

"В него изрично е записано, че заради образуваното наказателно производство, на основание чл. 198ал. 1 от НПК, който забранява да се изнасят подробности по течащи дела, държавното обвинение отказва да предостави резултатите от експертизата, както и да отговори на въпросите на медията дали като правосъден министър Христо Иванов е допуснал умишлено фалшифицирането на официални документи на ведомството."

Така всъщност те съобщават дали има разследване и на каква фаза е... 

Иначе, както е известно, прокуратурата на Република България в стриктно съблюдаване на закона не коментира досъдебни производства. Това е и един от жалоните на обвинител № 1 Сотир Цацаров - че не може да се отчита пред парламента с факти.

Канал 3 публикува и факсимиле от отговора на държавното обвинение. От което, разбира се, става ясно срещу кого тече досъдебно производство...

Има и още нещо - прави впечатление експедитивността на прокуратурата.

С писмо от 31 януари ВКП праща на Градското обвинение искането на Канал 3. Заявлението е входирано като № 724 от 1 февруари, прокурор Зорница Таскова се произнася на 7-и, а окончателният гриф върху определението й е от 8-и.

Т.е. всичко става за седмица.

Други медии водят дори дела по Закона за достъп до информация за мълчалив отказ, забавян много дълго време.

Иначе срещу Христо Иванов като министър бе образувана и още една проверка - за закупени климатици от ведомството, нищо че те влизаха в рамките на малка обществена поръчка без търг по ЗОП. Тогава Сотир Цацаров се самосезира моментално по дописка на "фамозния" автор Калоян Стоев в "Труд".

Прокуратурата засега не е коментирала поредицата от съвпадения.