Лидерът на движение "Да, България" Христо Иванов днес отговаря на въпроси в едночасово живо предаване в социалната мрежа Фейсбук.

Бившият правосъден министър днес все пак реши да коментира многократно задавания въпрос за позицията му по отношение на легализацията на марихуаната.

"Имаме едни теми, които сме изключили от нашите цели, защото считаме, че българското общество не е готово за тези дебати, те трябва да бъдат информирани и да се обсъди това в обществото, преди да се правят закони. Световната тенденция е ясна. Това, което ще е цел на "Да, България", е да се фокусират усилията за борба с наркотиците върху едрите търговци, а не ученици и потенциални жертви", отговори той.

По-късно в разговора лидерът изказа същата теза и за евентуалното разширяване на институцията на брака - според него и това е въпрос, по който трябва да се изгради обществено мнение.

"Не очаквайте инициативи от "Да, България" по тези въпроси", отговори Иванов.

Сред първите въпроси бе какво влага той в думата "жълтопаветник", която ползва в петък в ефира на БНТ и която предизвика бурни реакции.

"Аз самият съм жълтопаветник, така че се изненадах на реакцията. Аз сс съпротивлявам на идеята, че ние сме обречени на някакво капсулиране и трябва да решаваме въпросите на политическото си бъдеще от гледна точка, че винаги сме едни 7%. "Да, България" беше създадена, за да търси по-широка подкрепа", каза той.

Той повтори, че утре ще бъде представена икономическата програма на новата коалиция.

"Ще обявяваме програмата си на части, за да има по-структурирани дебати по отделните сектори. Наложи се да ги съгласуваме с партньорите, което отне допълнително време", каза той.

Иванов обясни, че коалицията със ПП "Зелените" е "изключително кризисна", но изтъкна, че тя си има своята "каузална и политическа логика".

"Корените и на трите политически формации са в онази голяма вълна на гражданска оптимизация, която наблюдаваме. Ще започна от 2012 г. - още зрелите протести на Орлов мост за горите, където всички сме се срещали", уточни той.

Според него следващият парламент е обречен на кратък живот, и то не заради референдума за мажоритарно гласуване, а заради процес на разпад в партиите, който се наблюдава от години.

Очаквайте подробности.

 

Видео:

https://www.facebook.com/dabulgaria.bg/videos/1678824372410304/