Съпругата на президента Румен Радев - Десислава, вече е охранявана от Националната служба за охрана (НСО). Причината е "конкретна застрашеност", става ясно от съобщение на службата във връзка с публикации в медиите, че Радева се вози в автомобил на НСО и има охрана. От НСО посочват, че мотивите за охраната не могат да бъдат оповестени, тъй като са държавна тайна. Оттам обясняват, че решението за охраната е взето от комисия, в която влизат началникът на НСО, главният секретар на МВР и председателят на ДАНС.

Ето съобщението на НСО:

На членовете на семействата на лицата по чл. 20, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана, включително и на президента на републиката, може да се осигури охрана на основание чл. 22, ал. 1, т. 3 от ЗНСО, с което се констатира наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК. Фактическите основания, степента на застрашеност, както и видове охрана, определени на конкретни лица, са елементи от решението на комисията по чл. 23 от ЗНСО.

Решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията съгласно чл. 28, ал. 2 от ППЗНСО във връзка с чл. 28 от ЗЗКИ. По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната.