Президентският мандат на Доналд Тръмп много вероятно ще е вторият най-къс в историята на САЩ. Подобна прогноза прави историкът проф. Роналд Л. Фийнмън, цитиран от "Индипендънт". Според него бившата риалити звезда и бизнесмен ще се задържи на поста си между "Уилям Хенри Харисън през 1841 г., който умира от пневмония" след 31 дни на поста си и "199-те дни на Джеймс А. Гардфийлд през 1881 г., който умира 79 дена, след като е прострелян от атентатор в ужасни страдания и лоши медицински грижи".

Дори и ако времето на Тръмп в Белия дом малко се увеличи, проф. Фийнмън прогнозира, че сегашният президент едва ли ще изкара 16-те месеца и 5 дни на 12-ия държавен глава на САЩ Закари Тейлър, който умира от хранително разстройство или отравяне с арсеник през 1850 г.

Професорът по история на Америка през 20 век, който наскоро публикува книга за нещастната съдба на някои държавни глави на САЩ смята, че е неизбежно начело на страната да дойде сегашният вицепрезидент Майк Пенс. 

Според него Тръмп ще бъде отстранен след импийчмънт или ще бъде принуден да се оттегли в рамките на седмици.

Неговите прогнози идват след като Белият дом призна, че още преди седмици президентът е знаел, че съветникът по национална сигурност Майкъл Флин не е казал истината за телефонния си разговор с руския посланик.

Проф. Фийнмън, който преподава в Атлантическия университет на Флорида, смята, че Тръмп не е подходящ за поста си.

"Много чуждестранни политици клатят глава заради неподходящото поведение и език на Тръмп всеки път, когато той говори пред публика или пусне коментар в туитър, както и заради неговата нестабилност и непремереност", смята историкът.

"Фактът, че вицепрезидентът Майк Пенс изигра основна роля в отстраняването на Флин е знак, че Пенс вече се дистанцира от Тръмп", смята още ученият, според когото вицепрезидентът често се чувства некомфортно заради безотговорното поведение на Тръмп. 

Досега няма случай в американската история на успешна процедура по импийчмънт, въпреки че имаше опит така да бъде отстранен Бил Клинтън. Ричърд Никсън подаде оставка преди да импийчмънта заради скандала "Уотъргейт".

Джералд Форд пък е първият, който става и вицепрезидент, и президент след оставката на Никсън без да се явява на избори.

В същото време американски историци оцениха управлението на президента Барак Обама. Той е класиран на 12-о място сред държавните глави на страната.