"Ще го направиш ли, Герджиков?" - с този въпрос Мартин Димитров от "Нова република" попита служебния премиер дали държавата най-после ще махне Румен Овчаров като представител на държавата в "Лукойл".

Димитров припомни, че още на 18 октомври 2016 г. бившият министър-председател Бойко Борисов е обещал смяната на бившия министър от БСП като представляващ държавата в рафинерията, но това така и не се е случило. От "Нова репубрика" искат от Герджиков сега да представи отчет на работата на Овчаров, как последният е защитавал интереса на държавата в "Лукойл", каква работа е свършил по събираемостта на приходи от дружеството, какво е направил за пазара на горивата. 

"Не приемаме отговор “Това не зависи от нас”. Държавата може да свика общо събрание и да направи промени в управлението на дружеството", категоричен бе Димитров.

На въпроса към Герджиков обаче първо отговори Атанас Атанасов от "Нова република". По думите му служебният премиер едва ли ще предприеме повече действия от предшественика си на "Дондуков" 2 Бойко Борисов, който не си е изпълнил обещанието.

"Въпросът е защо не беше изпълнено това обещание. А отговорът е, че Бойко Борисов сигурно е получил информация, че Кремъл няма да е доволен от тази смяна и верен на принципа “Винаги с Меркел, никога срещу Путин” - не е направил нищо. Едва ли Герджиков е по-смел", заключи Атанасов.

От "Нова република" разкритикуваха доклада на служебния премиер за ревизия на обществените поръчки в министерствата. Според говорителя на дясното обединение Трайчо Трайков "чухме някакви неща, които са като излезли от устатата на говорителя на прокуратурата. Чухме нещо за монополи и картели, но не чухме какво държавата прави и кои са представителите на държавата в картелите..." По думите на Трайков не е станало ясно има ли отговорни за откритите нарушения или не и какво следва от констатациите, представени пред медиите.

Според Атанасов пък "основният белег на тази ревизия е, че е действано избирателно".

"В определени сектори са се престарали, в други – не са свършили нищо. Какво става в транспорта? А в околната среда?", попита бившият депутат и заяви, че е имало достатъчно публична информация за нередности в тези ведомства. Но не даде примери.

Атанасов попита и защо, щом Бойко Борисов е получил прозвището "Властелина на обшествените поръчки", в ревизията няма коментар за дейността на бившия премиер.

Темата за действията на Борисов по търговете стана актуална, когато бившият премиер започна да разпорежда разваляне на поръчки, особено в сферата на пътищата. Тогава той спря спечелените търгове за строителство на лотове от магистрала "Хемус" заради съмнения, че спечелилите фирми имат връзка с Валентин Златев и Делян Пеевски. 

Според "Нова република" в момента в публичното пространство се пуска "фалшивата патица", че БСП и ГЕРБ са си алтернатива едни на други. Той попита защо представители на БСП като Жельо Бойчев се притесняват да назоват дори сега името на "любимия изпълнител на обществени поръчки", какъвто израз е употребил социалистът тази сутрин през бТВ. "Тези хора даже ги е страх да кажат името на Делян Пеевски", заяви Атанасов.

По повод машинното гласуване Трайчо Трайков попита служебния премиер Огнян Герджиков защо се е съгласил да стане премиер, ако е бил наясно, че не може да гарантира спазването на закона. Поводът е версията на управлението и на ЦИК, че ще е трудно намирането на машини за всички секции на изборите на 26 март.