НАТО няма бюро в Молдова, но въпреки това проруският президент Игор Додон ще го закрие.

Поне така обеща той в интервю за руския тв канал "Россия 24".

Додон се зарече, че ако правителството открие тази година бюро на НАТО, той ще го закрие още догодина след парламентарните избори.

"Правителството побърза да подпише споразумение и по закон офисът още сега може да бъде открит на територията на Молдова, но важен е неутралитетът на републиката. Не ни трябват офиси на НАТО и ОДКС", каза той.

ОДКС, или Организацията на Договора за колективна сигурност е военен съюз в рамките на ОНД - наследничката на СССР. В него членуват Русия, Беларус, Армения, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан, а Сърбия и Афганистан са със статут на наблюдатели.

Спорезд президента в кабинета разбират, че той ще наложи вето и по тази причина не настояват бюрото на НАТО да бъде открито бързо.

Той предлага страната да продължи сътрудничеството си с пакта, дори без да влиза в него. И изтъква, че алиансът помогнал за ликвидирането на склад с пестициди, който бил изключително опасен за околната среда.

Споразумението за откриване на бюро за свръзка на НАТО в Кишинев бе подписано през ноември 2016 г. от молдовския премиер Павел Филип и генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Предвидено е - поне засега, офисът да бъде открит напролет.

По конституция Молдова е неутрална държава, но тя сътрудничи с НАТО от 1994 г. насам. Това става в рамките на индивидуален план за партньорство.

Проруски настроеният Игор Додон победи прозападната си съперничка Мая Санду на 13 ноември 2016 г. Същия ден на вотав България победи Румен Радев, който е за вдигане на санкциите срещу Русия, но постоянно заявява, че членството на страната ни в ЕС и НАТО е стратегически избор.

По време на кампанията си Додон изтъкваше, че народът е уморен от 7-годишното управление на проевропейската коалиция, което донесло мизерия, корупция и беззаконие.

След като стана президент, той нареди флагът на ЕС да бъде свален от президентството. Първата му официална визита бе в Москва. Оттам Додон осъди споразумението, подписано от Молдова с ЕС през 2014 г. И допълни, че след изборите догодина то може да бъде анулирано от новото правителство.