Съветник на Владимир Путин нарече "съучастник на нацисти" новоизбрания германски президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Часове по-късно руският лидер се разграничи от тези думи.

"парламентът на Германия избра за президент съучастник в нацисткия пуч в Киев, подпомогнал легитимирането на този неофашистки режим", написа днес в Туитър Сергей Глазиев.

(Запазваме правописа, от който се вижда, че изречението започва с малка буква. Явно Глазиев много е бързал да изрази възмущението си, макар Щайнмайер да бе избран още в края на миналата седмица - б.р.)

Съобщението бе цитирано в News.ru. По-късно обаче акаунтът на Глазиев в социалната мрежа бе изтрит.

Сергей Глазиев е съветник на Путин по въпросите на регионалната икономическа интеграция.

Часове по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин не споделя позицията на съветника си. И припомни, че руският лидер не само поздрави Щайнмайер за избирането, но и го покани да посети възможно най-скоро Русия.

Самият Щайнмайер, който е социалдемократ, неведнъж се е изказвал, че с Москва трябва да се води диалог. Сопред него в Европа се топи подкрепата за санкциите, наложени на Русия.

Отказът от нацизма е официална политика в Германия  след разгрома й във Втората световна война. Съдилища там са пратили в затвора не един украински военнопрестъпник, най-известният от които е Джон Демянюк.

Сергей Глазиев пък не за първи път обижда чужд лидер, като го свързвва с нацистите. През 2014 г. той нарече "Нацист" украинския президент Петро Порошенко. Тогава съветникът на Путин предложи ЕС да асоциира Украйна, но без Донбас.