Цялото ръководство на “Пирогов“ е било сменено с решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев

Със своя заповед от 16 февруари прави промени в Борда на директорите на болницата. 

Директорът на болницата проф. Стоян Миланов е отстранен и за негов приемник е посочен ортопедът проф. Асен Балтов.

А съветът става от тричленен - петчленен. Досега негови членове бяха д-р Константин Желев Димов, д-р Атанас Живков Кацаров и проф. д-р Стоян Георгиев Миланов. Семерджиев определя нов състав, в който се запазва единствено Миланов. Новите попълнения са  д-р Емил Доросиев, д-р Людмил Джунков, адвокат Илиян Кършев и финансистката Живка Савова, проф. Балтов.

Д-р Миланов обаче е пожелал да бъде освободен и от борда на директорите, и като национален консултант по спешна медицина.

Стоян Миланов беше назначен за шеф на "Пирогов" през 2013 г. след конкурс от тогавашния здравен министър Десислава Атанасова. Досега беше и национален консултант по анестезиология и интензивно лечение.

В съобщението на “Пирогов“ се посочва, че Стоян Миланов изразява благодарност към всички колеги, с които е работил през последните четири години. Той призовава към сдържаност, както и към продължаване на всички започнати проекти и успешното им финализиране.

Според здравното министерство причината за отстраняването на досегашния директор е нарастването на дълговете на болницата.

„Предложих на проф. Миланов да остане в Съвета на директорите, но той не пожела. Не задължавам никого с нищо. Приемам всякакви оставки“, коментира министърът на здравеопазването.

Университетската болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“ е номер едно по задлъжнялост сред всички болници, чийто едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването.

Към 31 октомври 2015 година размерът на задълженията, натрупани от „Пирогов“, бяха 23 986 000 лева /близо 24 милиона лева/. Година по-късно, към 31.10.2016 година, дълговете на спешния център са надхвърлили 24 613 000 лева, в това число просрочени 13 милиона 824 хиляди лева.

„С увеличаването на борда на директорите и подсилването му с юрист, а от днес и с финансист, се надяваме да се подобри управлението, здравните и финансовите показатели на „Пирогов“, обяви министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

При встъпването си в длъжност Семерджиев обяви, че ще направи промени в ръководствата на други две болници - “Свети Иван Рилски“ и “Света Анна“. Семерджиев вече върна за директор на “Иван Рилски“ Дечо Дечев, уволнен от предшественика му Петър Москов. Очаква се на поста му да бъде върнат и бившият директор на “Света Анна“ д-р Димитър Димитров, също махнат от Москов.